Routa Company on yksi neljästä tanssin toimijasta, jotka yhdessä muodostavat Pohjoisen tanssin aluekeskuksen. Routa toimii Kajaanissa edistäen tanssitaiteen valtakunnallista saavutettavuutta Kainuun alueella. Tuotantokeskuksen toiminta keskittyy tanssiteosten tuottamiseen, esitys-, kiertue- ja vierailutoiminnan kehittämiseen, yleisötyöhön, yhteisötanssiin ja tanssin soveltaviin menetelmiin. Lisäksi Routa toimii aktiivisena osana valtakunnallista tanssin alueverkostoa, verkottuu ja tukee alueellaan toimivia tanssin ammattilaisia.

Roudan 15-vuotisjuhlavuosi tuo mukanaan muutoksia, kun tanssija koreografi Saku Koistinen aloittaa Roudan uutena taiteellisena johtajana elokuussa 2017. Saku Koistinen on kainuulaisille tuttu näyttämöltä: Viimeksi kainuulaisyleisö on saanut nauttia Koistisen koreografiasta Vice Versa -duetolla tanssija Saju Harin kanssa vuonna 2013. Koistisen monipuolisella tanssin kentän kokemuksella ja laajalla osaamisella Roudan toimintaa kehitetään monipuolisesti.

Tanssityöpaja houkutteli eläkeläiset näyttämölle

Routa on viimeisen neljän vuoden ajan tarjonnut avoimia Kuppi kahvia ja pyörähdys parketilla -tanssityöpajoja kainuulaisille eläkeläisille. Työpajoissa tutustutaan tanssillisten harjoitteiden ja liikkeen kautta omaan kehoon, etsitään rentoutta ja huolletaan mieltä sekä kehoa. Työpajat päätetään yhteiseen kahvihetkeen, jossa on mahdollisuus purkaa kokemuksia ja harjoitteiden herättämiä tuntemuksia porukalla. Työpajoja ohjaa Roudan nykyinen taiteellinen johtaja, tanssija, koreografi Kira Riikonen.

Kuva: Ia Samoil-Salomaa

Työpajat ovat innostaneet kainuulaiset eläkeläiset myös esiintymään! Idea Omalla luvalla -teoksesta syntyi työpajaan osallistuneiden keskuudessa. Teos käsittelee eläkeläisen elämää ja asemaa Kainuussa tanssin ja tarinoiden keinoin. Teoksen kautta äänensä saavat kuuluviin työelämänsä päättäneet kainuulaiset tai Kainuuseen muuttaneet miehet ja naiset. Liikkeellisten harjoitteiden lisäksi luova ja terapeuttinen kirjoittaminen on ollut osa teoksen harjoitusprosessia, jonka aikana elämäntarinoita ja muistoja on sanallistettu. Esityksen valmistusprosessista ja esityksistä tehdään dokumenttielokuva, joka valmistuu vuonna 2018. Dokumentin ohjaa kajaanilaislähtöinen elokuvaohjaaja Markku Heikkinen.

Omalla luvalla -ensi-ilta 5.4. klo 18. Muut esitykset 6.4. klo 12, 7.4. klo 18, 12.4. klo 12, 28.4. klo 18 ja 29.4. klo 18 Generaattorilla, Kauppakatu 36, Kajaani

Koreografia: Kira Riikonen

Esiintyjät: Anja Heikkinen, Liisa Hätinen, Liisa-Maija Karppinen, Marjatta Korhonen, Sirpa Niskanen, Jarmo Rissanen, Helena Rönty, Heimo Sirviö, Lea Tervonen, Aini Tuokko ja Asta Väänänen

Facebook-tapahtuma

Vierailevia taiteilijoita ja esityksiä ympäri vuoden

Routa järjestää tanssitaiteilijoille residenssitoimintaa ympäri vuoden tarjoamalla harjoitus- ja esitystilaa Generaattori-näyttämöllä. Residenssissä vierailevat taiteilijat elävöittävät Kajaanin tanssitarjontaa; residenssin tuloksena nähdään vuosittain sekä ensi-iltoja että työskentelyprosessia avaavia work-in-process -esityksiä. Alkuvuonna Roudan residenssissä on vieraillut jo kaksi ryhmää. Kevään aikana teoksiaan tulevat työstämään koreografi Nadja Pärssinen & työryhmä teoksella LOV!YEAH!, josta nähdään work-in-process -esitys 20.4. sekä koreografi Anne Naukkarinen & työryhmä, jonka työstämä Haaveilevien ja tunteellisten naisten seura kutsuu kajaanilaisyleisön istuntoonsa 20.5.

Vierailuesitykset ovat merkittävä osa Roudan vuotuista toimintaa ja sen muiden tanssin toimijoiden kanssa tekemää alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä. Huhtikuussa 2017 kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi vierailee Kajaanissa koreografi Anu Rajala-Erkutin teoksella Hei, kelaa!. Teoksessa sankarilliset tutkijat, ikuiset ystävykset ja kokeilunhaluiset tiedemiehet Konttinen ja Vänttinen käyvät vaiherikkaalla tutkimusmatkalla ihmismielessä ja maailmankaikkeudessa. Luvassa on hulvattoman hauskaa ajatusten tanssia ja mietteiden leikkiä peruskysymysten äärellä: Kuka minä olen? Missä mieli asuu? Mikä on elämän tarkoitus?

Hei, kelaa! – tanssiteatteriseikkailu ihmismielessä ja maailmankaikkeudessa 8.4. klo 14 Generaattorilla, Kauppakatu 36, Kajaani.

Koreografi: Anu Rajala-Erkut Dramaturgi: Johanna Keinänen Tanssijat: Pauliina Aladin ja Meri-Tuuli Risberg Puvustus/lavastus/valosuunnittelu: Jaana Kurttila Sävellys ja äänisuunnittelu: Antti Puumalainen Lavasterakennus ja tarpeiston valmistus: Jukka Horsmanheimo

Facebook-tapahtuma

Koko Suomi tanssii -opettajia sekä Kajaanissa että Kuhmossa

Routa Company vastaa osaltaan Pohjoisen tanssin aluekeskuksen tanssihaaste-opetustilausten käsittelystä, yhdistäen opetuksia tilanneet tahot alueella toimivien tanssin opettajien kanssa. Kainuun seudulla toimii kolme tanssihaaste-opettajaa: Minna Palokangas ja Arto Petjala Kajaanissa sekä Maija Palsio Kuhmossa. Yhdessä nämä kolme opettajaa muodostavat tehotiimin, jonka myötä kainuulaisilla on mahdollisuus tutustua vuoden aikana kaikkiin kampanjan tanssilajeihin koreografioineen!

 


Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Itäinen, Läntinen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista