Porvoon 3.luokkalaiset pääsivät tanssien juhlimaan 100-vuotiasta Suomea, kun Porvoon kaupunki järjesti lasten tanssiaiset Porvoon Urheiluhallilla tiistaina 28.3. Jokavuotisen tapahtuman inspiraationa toimi Porvoon valtiopäivien yhteydessä vuonna 1809 järjestetyt valtiopäivätanssiaiset.

Kunnianosoitus Porvoolle ja 100-vuotiaalle Suomelle

Urheilutalon aulaan levitetyllä punaisella matolla kävi kuhina, kun kolmasluokkalaiset jonottivat kättelemään Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulaa ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylanderia. “Tää on mun eka kerta, kun kävelen punaisella matolla!”, hihkui vaaleanpunaiseen tyllimekkoon pukeutunut tyttö jonossa. Hihkaisuun yhdistyi vielä riemastuneet taputukset, kun kättelyn jälkeen näkyviin tuli upeasti koristeltu juhlasali ja herkkuja notkuva tarjoilupöytä.

Tämä Onni on omistettu Porvoolle

Lähes 500 kolmasluokkalaista opettajineen kokoontuivat kättelyn jälkeen Urheilutalon saliin. Kaupunginjohtajan tervehdyksen ja puheen jälkeen tapahtuman avasi Koko Suomi tanssii -nykytanssikoreografia. Tanssin ohjasi lavalta porvoolainen, Koko Suomi tanssii -kampanjan koreografi, Panu Varstala. Yhteistä aloitusta lukuun ottamatta, tanssiaisiin osallistuneet oli jaettu kolmeen eri ryhmään, jotka vuorollaan tanssivat, kannustivat muita katsomossa tai herkuttelivat noutopöydän äärellä. Jokainen ryhmä tanssi vielä vuorollaan Onni-nykytanssin, jonka jälkeen tanssit jatkuivat perinteisemmillä tansseilla: Kikapolla, Kehruuvalssilla, Hamburg Sexturilla ja Letkajenkalla. Kaupunginjohtaja Ujula ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nylander tanssivat koululaisten kanssa kaikki tanssit.

Juontajien tiedustellessa koululaisten suosikki tanssia, kuului yksi ylitse muiden: “Hamburg Sextur!”. Alunperin tanskalainen, vauhdikas paritanssi ei näyttänyt jättävän ketään kylmäksi. Hyvänä kakkosena näytti toimivan Letkajenkka, joka tempaisi mukaansa myös koreografi Varstalan.

Tanssiaisten ehdottomasti herkimmät tanssit olivat Varstalan ohjaama nykytanssi ja klassisen kaunis Kehruuvalssi. Chisun Onni-kappaleen tahdittama nykytanssi, porvoolaisten kolmasluokkalaisten tulkitsemana, liikutti sekä yleisöä että tanssijoita. Ei jäänyt epäselväksi, kenelle Onni tässä tilaisuudessa oli omistettu.

Lue lisää Porvoon valtiopäivätansseista