JoJo –Oulun Tanssin Keskus on yksi neljästä pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenorganisaatiosta, joka edistää monipuolisella, ympäri vuotisella toiminnallaan tanssitaiteen ja tanssin ammattilaisten asemaa Oulun seudulla. JoJon ansiosta Oulussa on mahdollisuus nauttia kaupungissa vierailevista kotimaisista ja kansainvälisistä tanssiteoksista. Keskuksen vuotuinen toiminta koostuu mm. OuDance-festivaalista, tanssitaiteen ammattilaisille suunnatuista työpajoista sekä tuotanto- ja residenssiohjelmista.

Yleisötyö on aina ollut merkittävä osa JoJon toimintaa ja sen kehittäminen on yksi keskuksen toiminnan painopisteistä vuonna 2017. Toukokuussa JoJossa työnsä aloittaa yleisötyön koordinaattori, joka pääsee heti tositoimiin yhteistyönä toteutettavan Oulun Tanssin torin myötä. Kauppurienaukion valtaava Tanssin tori on avoin kaikille ja se tarjoaa monipuolista tanssiohjelmaa koko toukokuun ajan.

Kuva Jouni Jussila

Kuva: Jouni Jussila

Tanssi kuuluu kaikille!

Torin valtaaminen tanssille tuntuu olevan luonteva jatkumo jo pitkään erilaisia tanssiin liittyviä yhteistyöhankkeita tehneille Oulun kaupungille ja JoJo:lle. JoJon ja Oulun kaupungin lisäksi Tanssin torin tapahtumien taustalla toimii aktiivisesti tanssin kenttää kehittävä Oulun Tanssikomppania ry ja Yle Oulu. Tapahtuma toteutetaan kaupungin lukuisten tanssiseurojen ja -koulujen kanssa yhteistyössä.

“Tanssin torin ja toukokuun taustalla on toimijoiden yhteinen kiinnostus aktivoida ja elävöittää kaupunkitilaa, tuoda liikkumisen riemu ja luovuus osaksi oululaisten arkea ja nimenomaan sinne, missä ihmiset päivittäin liikkuvat. Tätä kautta myös JoJo pystyy tavoittamaan toiminnallaan uusia ihmisiä.” kertoo JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist ja jatkaa: “Mika Kiviniemi aloittaa JoJon yleisötyön koordinaattorina toukokuussa, joka mahdollistaa yleisötyön kehittämisen ja uusien yhteistyömuotojen löytämisen entistä paremmin”.

Tanssin torin ja muiden tanssitapahtumien lisäksi Oulun kaupunki on lahjoittanut avoimen haun kautta valituille yhteisöille tanssihaaste-tanssien opetusta. Lahjoituksen saavat yhteisöt ovat sellaisia, joiden osallistuminen toritapahtumaan on syystä tai toisesta vaikeaa tai mahdotonta. Lahjoitusten kautta myös tahot, jotka jäävät helposti tanssitarjonnan ulkopuolelle, pääsevät nauttimaan ja osallistumaan Tanssin torin ja toukokuun tapahtumiin.

Menovinkit Tanssin torille:

Tanssin torin avajaiset sunnuntaina 7.5. klo 12-16 (Kauppurienaukio, Oulu)
Ohjelmassa Koko Suomi tanssii! -koreografioiden opettelua ja oululaisten tanssikoulujen esityksiä. Tapahtuman juontaa Petri Kauppinen.

Koko Oulu tanssii! Alkaen ma 8.5. Ma-to klo 16-17 koko toukokuun ajan (Kauppurienaukio, Oulu)
Tule opettelemaan kaikki Koko Suomi tanssii -kampanjan tanssit kampanjan opettajien johdolla. Vapaa pääsy, sopii kaikenikäisille. Osallistuminen ei vaadi aiempaa tanssikokemusta.

Tanssin toukokuu Tuomiokirkossa sunnuntaina 7.5. Klo 15-16.30 (Kirkkokatu 3a, Oulu)
Huom. Joka sunnuntai koko toukokuun ajan!
Tervetuloa kulkemaan pyhän tanssin askelin kohti kevättä jokaisena toukokuun sunnuntaina. Pyhä tanssi on liikettä ja hiljaisuutta, rukoilemista koko keholla. Tule sellaisena kuin olet. Aiempaa tanssikokemusta et tarvitse.

“Suomi 100 / 100 tanssijaa” keskiviikkona 31.5. klo 13-14 (Kauppurienaukio, Oulu)
Koululaisten Iltapäivätoiminnassa olevat 7-8 -vuotiaat lapset tanssivat kansantanssin “Ystäväni Tuttavani”, lisäksi tanssitaan polkka ja jenkka. Lapsia esityksessä mukana n. 100 pelimannimusiikin ja kuoron säestyksellä.

Tutustu koko Tanssin toukokuun ja torin ohjelmaan

Kuva: Brian Hartley

R2M publicity. Without a Hitch. March 2017 / Brian Hartley

Torilta tanssitaiteen pariin

JoJon toiminnanjohtaja Helena Lindqvist näkee laajalle levittäytyvän yleisötyön, kuten Tanssin torin, tukevan pohjimmiltaan tanssitaidetta ja taiteilijoiden työtä. Tanssin avaaminen laajemmalle yleisölle kasvattaa kiinnostusta taidemuotoa kohtaan. “Uskomme JoJo:ssa siihen, että torilla puraissut tanssikärpänen voi innostaa uusia ihmisiä tanssiharrastuksen pariin; joko tanssimaan itse tai katsomaan tanssia.

Tanssiin liittyvän toiminnan monimuotoisuus tukee koko kenttää.” kuvailee Lindqvist ja jatkaa: “On luotava mahdollisimman monia eri kosketuspintoja, jotta voidaan tavoittaa erilaiset potentiaaliset tanssiyleisöt. Vuorovaikutuksen on oltava aitoa ja rehellistä sekä taidekentälle että yleisölle. Aktiivisen dialogin ylläpitäminen on iso osa toimintaamme ja sen kehittämistä.”

Tanssin torilta voi toukokuussa poiketa katsomaan kansainvälisen huipputason tanssiteoksia Valvesaliin:

Tony Mills & Room 2 Maneuvre: Without a hitch
Room 2 Manouvren uusi hiphopia ja teatteria yhdistelevä teos luo hitchcockilaisella twistillä höystetyn hieman vinossa olevan maailman, jossa katsoja kohtaa runsaasti mustaa huumoria ja väkevää breikkausta. Kansainvälisestä yhteistuotannosta vastaavat Room 2 Manoeuvre, JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja skotlantilainen The Brunton ja Dance Base.
Esitykset: La 29.4. klo 19, Ti 2.5. klo 13, Ke 3.5. klo 19. Facebook-tapahtumasivu

Milla Virtanen & Jaakko Toivonen: Blackpool
Tanssiteatteriesitys vie yleisön matkalle kilpatanssin kovaan maailmaan ja paljastaa glamourin takaa löytyvän karun arjen. Draamaa ja mustaa huumoria sisältävä esitys on sydämellä tehty intiimi ja elämänkerrallinen teatterikokemus.
Vierailueityksen tuotannosta vastaa JoJo – Oulun Tanssin Keskus
Esitykset: To 18.5. klo 19, Pe 19.5. klo 19 ja La 20.5. klo 19.

 

Lisätiedot:
www.jojo.fi
www.facebook.com/jojoouludance

Toiminnanjohtaja Helena Lindqvist, helena.lindqvist@jojo.fi

 


Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Itäinen, Läntinen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista