Tanssin päivän juhlintaan otettiin varaslähtö Tampereella perjantaina 28.4. klo 16.30 alkaneella Koko Suomi tanssii -flash mobilla, joka kokosi tamperelaiset tanssimaan Akim Bakhtaouin katutanssikoreografiaa keskustorille. Torilla järjestetty tapahtuma oli saada yllättäviä vieraita Tapparan edellisillan Suomen mestaruusvoiton myötä. Lopulta muutamaa suihkulähteessä pulikoinutta Tappara-fania lukuunottamatta tori täyttyi paikallisten tanssikoulujen harrastajaporukoista, konservatorion opiskelijoista, alueella toimivista tanssin ammattilaisista ja muusta tanssikansasta.

Keskustorin flash mobin järjesti Sisä-Suomen tanssin aluekeskus yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Tapahtuman keskustorilla vetivät Koko Suomi tanssii -kampanjan opettajat Lotta Kaarla ja Liina Siimes. Tanssiin osallistui arviolta sata henkeä ja se pysäytti monet ohikulkijat katsomaan.

 

Tampereen tunnetuin tanssihaaste-opettaja

Koko Suomi tanssii -kampanjassa on valtakunnallisesti mukana 87 tanssin opettajaa, joille Suomen juhlavuoden tanssihaaste-kampanja tarjoaa uusia työllistymismahdollisuuksia. Tamperelainen tanssin opettaja Lotta Kaarla on hyvä esimerkki, kuinka kampanjan ja aluekeskuksen tuella, omalla aktiivisuudella ja verkostoja luomalla, tanssihaaste-opettaja voi työllistyä alueellaan monipuolisesti. ”Parasta tässä kampanjassa on ehdottomasti selkeys! Se, että voin koreografioista kyseleville kertoa, että opettajan voi tilata helposti netin kautta. Kuusi annettua koreografiaa antaa tanssin opettajalle uudenlaisen väylän hyödyntää omaa ammattitaitoaan. Kampanjan selkeä konsepti selkeyttää myös toimeksiantoja.” kehuu Kaarla.

Lotta on kevään 2017 aikana opettanut Koko Suomi tanssii -tansseja yli 2000 nuorelle aina päiväkoti-ikäisestä lukiolaiseen. Opetuskeikat ovat jakautuneet 15:een eri kuntaan Pirkanmaan alueella. Tanssihaasteen levittäytymisen Pirkanmaan kouluihin on mahdollistanut Pirkanmaan liiton Sisä-Suomen tanssin aluekeskukselle myöntämä Suomi 100 -aluerahaston avustus. Avustuksen myötä aluekeskukselle on voitu palkata koordinaattori innostamaan, organisoimaan ja koordinoimaan tanssihaaste-opetuksia yhdessä alueen koulujen ja päiväkotien kanssa. Lotta Kaarla valittiin koordinaattoriksi avoimen haun kautta. Rahoituksen myötä tanssihaaste-opetusta on voitu tarjota Pirkanmaan kouluille ilmaiseksi.

Juupajoki juhlahumussa mukana

Perjantain tanssin päivän karkelot alkoivat Pirkanmaalla jo aamusta, kun aiemmin Lotan johdolla tanssihaasteeseen osallistuneet koulut tanssivat yhtä aikaa tahoillaan Akim Bakhtaouin katutanssikoreografian.

Koko Suomi tanssii -kampanjan tiedottaja Anni Leino vieraili perjantai-aamuna Juupajoen Kirkonkylän koululla, jossa alakoululaiset esittivät tanssihaaste-katutanssikoreografian koulunsa pihalla. Tanssihaaste-opettaja Lotta Kaarla oli koulun vieraana jo toistamiseen ja ohjasi oppilaille tanssituokion. Tanssivien alakoululaisten lisäksi Juupajoen Kirkonkylän koulun pihaan kerääntyi iso joukko perheenjäseniä ja muita kyläläisiä seuraamaan tanssiesitystä.

Juupajoen Kirkonkylän koulun alaluokkalaiset pojat kehuivat Akimin koreografiaa. Lempiliikkeeksi nimettiin ”haja,haja”-liike, jossa kädet halkovat ilmaa karateliikkeitä vapaasti mukaillen. Kahdeksanvuotias Liinu kertoi puolestaan, että parasta koulun tanssituokioissa on ollut oppiminen. ”Katutanssi oli helppo oppia ja ollaan opeteltu sitä myös kotona videolta. Oon myös yrittänyt opetella sitä showtanssia.” Liinu kertoo. ”Däpit oli parhaita!” huutavat pojat kuorossa ja näyttävät käsillä liikkeen.

Lopulta keskustelu siirtyy takaisin ajankohtaisaiheisiin: ”Mitä lätkäjengiä sä kannatat?”

Helsinkiläistiedottaja jää mutisemaan kengänkärkiään katsellen.