Rovaniemi täyttyi tanssijoista 26.-28. toukokuuta, kun Nuori Kulttuuri Art Moves -tanssikatselmusten sarja huipentui näyttävään päätöstapahtumaan. Rovaniemen päätöstapahtumaa edeltävissä Moves-aluetapahtumissa nähtiin kevään aikana tanssiesityksiä 600 tanssiryhmältä ympäri Suomea. Valtakunnallisesti näyttämölle taitonsa pääsi näyttämään 5000 innokasta tanssin harrastajaa. Päätöstapahtumassa nähtiin viikonlopun aikana 130 aluetapahtumissa nähtyä esitystä eri puolilta Suomea. Tanssiesitysten lisäksi tapahtuma tarjosi osallistujilleen monipuolista oheisohjelmaa ympäri kaupunkia: Ulkoilmaesityksiä, livemusiikkia, tanssityöpajoja sekä diskon.

Koko Suomi tanssii -kampanjan tanssihaaste näkyi osana Moves-aluetapahtumien oheisohjelmaa. Kampanjan opettajien ohjaamia tanssihaastetyöpajoja tarjottiin kevään aikana sekä aluekatselmusten osallistujille että yleisölle. Tanssihaaste-työpajoja oli tarjolla myös Rovaniemen päätöstapahtuman osallistujille.

Avajaishumua auringonpaisteessa

Rovaniemen päätöstapahtuman alkua juhlittiin perjantaina 26.5. avajaiskulkueella, joka kulki Lordin aukiolta Rovaniemen Kaupungintalolle. Ulkolavalla nähtiin muun muassa discotanssiesitys ja legendaarisen rovaniemeläisen tanssikoulu Hot Cakes’n katutanssiesitys. Avajaistapahtuman juonsi muusikko Benjamin Peltonen, näyttelijä Jaana Saarinen ja Art Moves -tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Keränen. Lavalla vieraili myös kesälomaansa viettävä Joulupukki, joka toivotti tapahtuman osallistujat tervetulleiksi lempein kannustuksin: “Unelmista kannattaa pitää tiukasti kiinni!”.

Kaupungintalon ulkolavalta satapäinen nuorten tanssijoiden joukko suuntasi Lappia-talolle, jossa avajaishulinat jatkuivat. Lappia-talo oli tupaten täynnä ja väki jaettiin kolmeen eri tilaan seuraamaan Tieva-näyttämöllä tapahtuvaa avajaisgaalaa. Tapahtuman juontajat: Peltonen, Saarinen ja Keränen juonsivat avajaisia vuorotellen eri puolilta taloa ja yllyttivät yleisön äänekkäisiin suosionosoituksiin.

Joulupukki yhdessä tapahtuman juontajien Jaana Saarisen, Benjamin Peltosen ja Movesin taiteellisen johtajan Marko Keräsen kanssa.

Kurkistuksia tanssijan ammattiin

Tieva-näyttämön avajaisohjelman ensimmäisenä numerona nähtiin tanssija-koreografi Johanna Nuutisen koreografioima tanssiesitys kahdeksalle nuorelle rovaniemeläiselle tanssijalle. 14-23-vuotiaat innokkaat tanssin harrastajat oli valittu tammikuussa 2017 Rovaniemellä pidetyn tanssityöpajan kautta. Nuorten muodostamalle Moves 2017 -lähettiläiden joukolle tarjoutui päätöstapahtuman avajaisnumeron valmistamisen myötä tilaisuus syventyä tanssiteoksen tekemiseen ja koreografin kanssa työskentelyyn. Esitystä harjoiteltiin kevään aikana sekä koreografi Johanna Nuutisen että Lapin Urheiluopiston tanssinopettaja Marjukka Herajärven johdolla.

Avajaisissa nähty esitys oli kunnianhimoinen ja väkevä aloitus tanssitapahtumalle, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille tanssitaiteilijoille puitteet ja mahdollisuus esiintyä oikealla näyttämöllä sekä saada esityksestään palautetta tanssin ammattilaisilta. Esityksen alussa huput päässä lavalla seisoneet tanssijat heittäytyivät upeasti ja taidolla liikkeeseen, jonka virtaavuutta oli ilo seurata. Teoksen taustalle heijastettu, Hans Anderssonin kuvaama Moves-päätöstapahtuman trailer tuki tanssiesitystä lumimaisemillaan ja hienovaraisella, vahvan liikelähtöisellä dramaattisuudella. Trailerissa nähtiin tanssimassa koreografi Johanna Nuutinen Anna Kuoppamäen kappaleeseen “Cold Blue”. Kuoppamäki on ensi vuoden Nuori Kulttuuri -tapahtuman, Sounds 2018:n, taiteellinen johtaja.

Nuutinen kiittelee ryhmää heittäytymisestä: ”Parasta oli nähdä, kun mimmien oma groove lähti liikkeelle, sekä mieli että keho oli avoin itseilmaisuun teoksen raamien sisällä.” Nuorten kuuleminen ja mahdollisuuksien luominen on yksi Nuori Kulttuuri-tapahtumien keskeisimmistä tavoitteista: ”Tämän prosessin kautta oli todella mielenkiintoista, tärkeää ja tervettä sukeltaa nuorten maailmaan ja kokea, mikä on heidän suhteensa tanssiin, unelmansa ja toiveensa.” Nuutinen kehuu. Johanna Nuutinen oli myös osa päätöstapahtuman 24 tanssin ammattilaisen muodostamaa raatia, johon kuului myös muun muassa Koko Suomi tanssii -showtanssikoreografian tehnyt tanssija-koreografi Ida Jousmäki.

Viikonlopun täydeltä tanssia

Lauantaina tanssiesityksiä nähtiin aamusta iltaan Lappia-talon kahdella näyttämöllä, Kulttuuritalo Korundissa ja Wiljamissa. Lisäksi oheisohjelmassa nähtiin ulkoilmaesityksiä Kansalaistorilla ja Lordin aukiolla. Raatilaisten ohjaamia tanssityöpajoja oli tarjolla aamusta alkaen Nuorisotalo Mondella. Valikoimasta löytyi myös neljä Koko Suomi tanssii -työpajaa: Ida Jousmäen ohjaama showtanssi-työpaja, jossa Ida ohjasi kampanjaa varten valmistamansa showtanssikoreografian sekä nykytanssi-, baletti- ja katutanssityöpajat, jotka ohjasi paikallinen Koko Suomi tanssii -opettaja ja tanssija Janita Rantanen. Lauantain ohjelma huipentui Isaac Elliotin ja The Youths -yhtyeen keikkoihin Lordin aukiolla.

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ja sen teema ”yhdessä” näkyi päätöstapahtumassa ja sen esityksissä. Raaseporin Hurja Piruetti -tanssikoulun esitys ”Koski” vyöryi yli 40 tanssijan voimin sinivalkoisissa asuissa, herättäen mielikuvia niin liehuvasta Suomen lipusta kuin koskessa virtaavasta vesimassasta. Oulusta Rovaniemelle tullut ”Aamun valkeus”-esityksen Suomi-kuva oli vavahduttava, upea koreografia ja taitava tanssi teki kunniaa Finlandia-hymnille.  Koko Suomi tanssii -kampanjasta tuttu opettaja Lotta Kaarla toi tapahtumaan Tampereen Dance Actions-tanssikoulun Artimals-ryhmän esityksen ”Heilakka”. Esityksessä tanssijat lauloivat kappaleen ”Täällä Pohjantähden alla”. Esitys on kunnianosoitus tytöille eli heilakoille.

Moves-päätöstapahtuma on merkittävä osa Rovaniemen Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. Massiivinen tuotanto on vaatinut mittavaa yhteistyötä kaupungin toimijoiden välillä ja useita vapaaehtoisia auttamaan käytännön järjestelyissä. “Juhlavuoden teema yhdessä on näkynyt tässä tapahtumassa erityisen hienosti niin järjestelyissä kuin itse tapahtuman aikana.” kehuu rovaniemeläisen Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja ja Moves-raadin jäsen Matti Paloniemi. Paloniemi kuvailee yhteishengen näkyneen erityisesti tapahtumaan osallistuvissa ryhmissä: “On ollut mahtavaa nähdä Movesissa se ryhmähenki ja energia, millä nuoret suhtautuvat tanssiin, vaikka resurssit ja harrastusmahdollisuudet saattavat vaihdella paljonkin eri paikkakuntien välillä. –Tanssimisen tarve on niin kova, että kylältä puuttuvan tanssin open on voinut korvata esimerkiksi YouTube:sta löytyvät opetusvideot.”

Viikonloppu tarjosi häkellyttävän määrän upeita esityksiä viidessä eri kategoriassa: Nykytanssi, katutanssi, baletti, show- ja jazztanssi sekä kansantanssi ja etniset. Kaikkien hienojen, riemastuttavien, koskettavien, hauskojen ja vauhdikkaiden esitysten luetteleminen yhdessä artikkelissa on mahdotonta, mutta kokonaisuus teki niin suuren vaikutuksen, että sen voimalla jaksaa sateisetkin kesäpäivät. –Kiitos Rovaniemi ja Art Moves 2017!

Janita Rantanen ohjasi kolme Koko Suomi tanssii -työpajaa Rovaniemellä.

 

Moves-tapahtumien ja Rovaniemen päätöstapahtuman tunnelmiin voit käydä tutustumassa Instagramissa ja Facebookissa hastageilla #artmoves #moves2017rovaniemi ja #nuorikulttuuri