Koko Suomi tanssii -kampanjan itäisin yhteistyökumppani on ITAK eli Kuopiossa toimiva Itä-Suomen tanssin aluekeskus. Muun toimintansa lisäksi ITAK koordinoi alueella Koko Suomi tanssii -kampanjan opetustilauksia ja on mukana järjestämässä kampanjaan liittyviä tempauksia alueella.

ITAK:n ansiosta Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella päästään nauttimaan vuosittain monipuolisesta ja kiinnostavasta tanssitarjonnasta ja valtakunnallisista sekä kansainvälisistä yhteistyöhankkeista. Toiminnallaan aluekeskus edistää tanssitaiteen ja sen tekijöiden asemaa sekä työllistymismahdollisuuksia. Aluekeskus tekee läheistä yhteistyötä alueella toimivien tanssin ammatillista koulutusta tarjoavien oppilaitosten, Savonia Ammattikorkeakoulun, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun ja Joensuussa sijaitsevan Itä-Suomen Liikuntaopiston kanssa.

“Pyrimme olemaan nopea ja ketterä organisaatio, jota on helppo lähestyä. Taiteilijan kertoessa meille uudesta innostavasta ideasta, pyrimme tarttumaan toimeen heti ja auttamaan parhaamme mukaan.” kuvailee ITAK:n tuottaja-tiedottaja Asta Elijoki aluekeskuksen toimintakulttuuria.

Itäsuomalaisen tanssitaiteen puolesta

ITAK tukee ja tekee työtä Itä-Suomen alueella toimivien tanssitaiteilijoiden työllistymismahdollisuuksien, työskentelyolosuhteiden ja teosten kiertuetoiminnan kehittämiseksi. Aluekeskus järjestää vuosittain kahta eri tanssifestivaalia Itä-Suomen alueella: Joensuussa marraskuussa järjestettävää Yksin Sateessa? -tanssitapahtumaa ja Kuopiossa kesäkuussa tapahtuvaa Paikallisliikettä. Paikallisliike esittelee vuosittain itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden uusimpia teoksia, kun taas Yksin Sateessa?-festivaali on paikallisten, valtakunnallisten ja kansainvälisten tekijöiden vuotuinen kohtaamispaikka. Molempien tapahtumien ohjelmiston kuratoi vuosittain ITAK:n taiteellinen johtaja Tomi Paasonen.
Kesäkuussa Kuopio tarjoilee monipuolisen kattauksen tanssin huippunimiä, kun Paikallisliike- ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali valtaavat kaupungin samalla viikolla. Siinä missä valtava kansainvälinen festivaali tarjoaa Kuopiossa kesäänsä viettäville ulkomailta tulevia vierailuteoksia, Paikallisliike esittelee ylpeänä alueella toimivien tanssitaiteilijoiden uusimpia töitä. Nimensä mukaan Paikallisliike keskittyy ohjelmistossaan paikallisuuteen, vallaten näyttämön Itä-Suomessa toimiville tanssin ammattilaisille. “Festareiden päällekkäisyys tekee Kuopion tanssitarjonnasta monipuolisen ja esittelee laaja-alaisesti paikallista ja maailmalta tulevaa osaamista.”, kehuu Elijoki.

ITAK tekee monipuolista työtä soveltavan taiteen parissa. Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahastosta myöntämällä tuella käynnistettiin Näe minut – kuule meidät! – erityistä tukea tarvitsevien; kehitysvammaisten ja autismin laajan kirjon omaavien henkilöiden taidetoiminnan kehittäminen yhdessä taiteilijoista koostuvan ryhmän kanssa. Tammikuussa alkaneen hankkeen loppuhuipentuma nähdään kesäkuussa, kun ensi-iltansa saa Body Installation Loop -esitys.


Esiintyjät: Anna Kokkonen, Enni Kaasinen, Paloma Ruuskanen, Oskari Niskanen, Juuso Pakarinen
Työryhmä: Antti Alvasto, Johanna Rossi, Ilmari Tiitinen, Eevi Tolvanen ja Anna-Maria Väisänen
Äänisuunnittelu: Ilmari Tiitinen
Valosuunnittelu: Veli-Pekka Kuronen

Perjantai 2.6.2017 klo 18.00, Sotku, Suokatu 42/2, Kuopio (ENSI-ILTA) –LOPPUUNMYYTY
Torstai 15.6.2017 klo 18.00, Sotku, Suokatu 42/2, Kuopio (osana Paikallisliike-festivaalia)

Kuva: Tomi Paasonen

Tavis Dance Company / Kuva: Tomi Paasonen

Paikallisliikkeen ohjelmistossa nähdään myös ensimmäinen ITAK:n tammikuussa 2017 perustaman Tavis Dance Companyn esitys. Ryhmä koostuu 20 innokkaasta nykytanssia harrastavasta aikuisesta ja se on avoin sekä pidempään tanssineille että aloittelijoille. Ryhmää ovat ohjanneet keväällä 2017 Eevi Tolvanen, Inka-Leea Hakkarainen, Pauliina Aladin.

Perjantai 16.6.2017 klo 16.00. Esitys alkaa Snellmannin puistosta sekä Apajan liukuportaista saapuen Kuopion torille noin klo 16.30. Tapahtumaan on vapaa pääsy!
Lisätietoja:

Tutustu Paikallisliikkeen koko ohjelmistoon tästä ja osallistu Facebookissa

Lue lisää ITAK:n toiminnasta
Tykkää ITAK:sta Facebookissa


Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Läntinen, Itä-Suomen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista