Huhtikuun lopussa soi puhelin ja Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta kysyttiin haluaisimmeko tanssia Pohjoismaiden kuninkaallisille ja presidenttipareille Kauppatorilla kesäkuun 1. päivänä. Totta kai halusimme. Kyseessä olisi historiallinen tapahtuma, kun kaikki valtiopäät kokoontuisivat yhteen juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea.

Yhdessä tekemisen riemua

Aikaa ei ollut paljon ja tavoitteena oli koota ainakin 100 tanssijan ryhmä tanssimaan Akim Bakhtaouin katutanssia ja Koko Suomen humppaa (koreografia Marjukka Koivuniemi ja Petri Kauppinen). Oli meidän vuoromme soittaa muutama puhelu. Soitimme Akimille ja tanssihaasteopettajallemme Riina Hosiolle ja he olivat heti juonessa mukana. Akim ja Riina kyselivät omilta opetusryhmiltään kiinnostuneita ja ensimmäiset tanssijat ilmoittautuivat mukaan jo ennen kuin saimme paljastaa heille mistä on kyse. Tasavallan Presidentin kanslia tiedotti valtiovierailusta ja päivän tapahtumista toukokuun puolessa välissä ja vasta sen jälkeen meilläkin oli lupa kertoa vapaaehtoisille mihin he ovat oikein lupautuneet.

Mukaan ilmoittautui myös Helsingin kaupunginkanslian oma tanssiryhmä Helsinki City Hall Dancers, joka oli mukana jo kaupungin omalla tanssihaastevideolla. Humppa oli ryhmälle jo tuttu. Akim kävi opettamassa heille katutanssin ja sukkuloi HCHD:n harjoituksista suoraan Kaapelitehtaan Turbiinisaliin, missä pidettiin ensimmäiset yhteisharjoitukset viikko ennen h-hetkeä. Paikalla oli noin 70 tanssijaa ja tunnelma oli korkealla. Kansantanssijoilla oli humppa hallussa samoin kuin nuorilla katutanssi. Monet intoutuivat osallistumaan kumpaankin tanssiin. Riina ja Akim suunnittelivat sujuvan vaihdon tanssista toiseen ja loppuun vielä kuninkaalliset kiitokset. Kahden tunnin harjoitusten jälkeen ryhmä olisi ollut jo valmis esiintymään.

Iloinen tanssijajoukko herätti huomiota

Sää oli koko viikon ailahteleva ja torstain lähestyessä Tanssin Tiedotuskeskuksen toimistolla analysoitiin tarkkaan sääennusteita, tuulen suuntia ja sateen todennäköisyyttä. Välillä näytti pahalta ja välillä vähän paremmalta. Jännitys ja innostus kasvoi.

Toinen harjoitus, joka oli samalla kenraaliharjoitus, pidettiin keskiviikkoiltana Kauppatorilla, kun torikauppiaat olivat poistuneet ja pesuauto huuhtonut torin puhtaaksi. Tuulisella torilla tanssijoita oli mukana jo lähemmäs 100. Ryhmähenki ja tunnelma olivat ainutkertaisia. Tanssin lisäksi käytiin läpi seuraavan päivän aikataulua ja käytännön asioita.

Tunnin toriharjoitukset pysäyttivät useat turistit ja paikalliset katsomaan tanssia ja nähtiinpä muutaman ottavan tanssiaskeleitakin. Monen turistin kameraan tallentui kuvia ja videoita tanssivista suomalaisista poikkeuksellisen viileässä kesäsäässä keskellä pääkaupunkia.

Torstaina kokoonnuimme Kaupungintalon sisäpihalle klo 10:40. Yksi ryhmä oli jumissa junassa Pasilassa, mutta jo silloin oli selvää, että meitä olisi tanssimassa yli sata. Kun kaikki olivat paikalla, niin saimme tarkaksi osallistujamääräksi 131 eri-ikäistä tanssinharrastajaa!

Järjestyksenvalvojan oli määrä tulla hakemaan ryhmämme kello 11:15 ja viedä meidät Kaupungintalon parvekkeen edustalle meitä varten rajattuun tanssiaitioon. Sitä odotellessa otimme ryhmäkuvan ja samalla kellonlyömällä saatiin kunnon kaatosadekuuro niskaan. Tämäkään ei tunnelmaa laskenut. Apuun tuli Kaupungintalon ravintola, joka tarjosi tanssijoiden laukuille säilytyspaikan tanssin ajaksi kaapista keskeltä ravintolaa.

Tasan kello 11:15 sade oli tauonnut, tanssijajoukko lähti Kauppatorille tanssiaitioon ja piti itsensä lämpimänä kuninkaallisia ja presidenttipareja odotellessa. Tanssiesityksen oli tarkoitus alkaa kello 11:50, mutta yllättäen tuli tietoa, että ohjelma on etuajassa. Kaupungintalon parvekkeen ovet avautuivat ja parvekkeelle asteli arvovaltainen delegaatio tervehtimään Kauppatorille kerääntyneitä noin 3 000 katsojaa ja 131 tanssijaa. Hetki vilkuteltiin puolin ja toisin, sitten äänimies painoi play-nappia ja torilla kajahti ”Jimmy Banjoaan hän soittaa”-kappaleen ensisävelet ja heti perään Elastisen feat. Anna Puun ”Kesä ’99”. Tarkkasilmäisimmät huomasivat, että ainakin tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio nautti esityksestä. Ja taisi parvekkeella muutama muukin vähän liikkua musiikin tahdissa.

Kiitos ikimuistoisesta ja historiallisesta hetkestä kaikille mukana olleille pari- ja kansantanssin sekä katutanssin ystäville ja harrastajille sekä perheenjäsenille! Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista.

Kiitos

Mukana oli tanssijoita ainakin seuraavista tanssiryhmistä ja –seuroista: Helsinki City Hall Dancers, DCA Street Crew, Helsingin kansantanssin ystävät, Karjalan Nuoret (Nuorisoseura Karjalan Nuoret ry:n helsinkiläiset ryhmät Jippo, Säihke, Kärri ja Lykky), Keravan kansantanssijat, Matit ja Maijat (Hollola), Pörriäiset (Nurmijärven Tanssi- ja musiikkiyhdistys ry), Pääkaupungin Karjalaiset Nuoret, Seurasaaren kansantanssijat, Soukan kansantanssijat, Tanssin Ilo ry (Kirkkonummi), Vinteliska (Kuortane), Nuorisoseura Motora (Joensuu) ja ISO Tanhuujat (Jyväskylä).

Kiitos myös Kaapelitehtaalle harjoitussalista ja Messukeskuksen Tanssi Vieköön –festivaalille pääsylipuista elokuun suurtapahtumaan.

Suuri kiitos Tasavallan Presidentin kanslialle, Helsingin kaupungille, Kaupungintalon ravintolalle, Event Gearille, Bright Groupille, järjestyksenvalvojille ja Helsingin Poliisille.

 

Tanssihetken voi katsoa mm. seuraavista linkeistä:

Yle Areena kohdasta 01:09:33 (katsottavissa 30.6.2017 saakka)

Finland Buzzn YouTube-kanavalta 

Lisäksi Kainuun Sanomat haastattelivat muutamaa tanssijaa heti esityksen jälkeen. Katso videohaastattelu.

 

Valokuvat: Jarkko Hänninen / Koko Suomi tanssii