Vuonna 2017 legendaarinen kotimainen tanssifestivaali Kuopio tanssii ja soi juhlii 48. toimintavuottaan. Festivaalin ohjelmistossa nähdään vuosittain tanssin kansainvälisiä ja kotimaisia huippunimiä. Esitysten lisäksi tapahtuma tarjoaa monipuolisen kattauksen tanssikursseja niin tanssin harrastajille kuin ammattilaisillekin. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii Jorma Uotinen.

Kuopio todellakin tanssii ja soi, kun virallisen ohjelmiston lisäksi kaupungin valtaa festivaalin oheisohjelma, joka tuo tanssin ilon kaikkien ulottuville ja osaksi katukuvaa. Koko Suomi tanssii -kampanja juhlisti 48-vuotiasta festivaalia torstaina 15.kesäkuuta tuomalla Kuopion kauppatorille tanssihaastetanssien opetustuokioita.

Pelastusopiston Kalamukki-tanssiryhmäläiset osallistuivat toritansseihin

Tanssit helteessä nostivat hikipisarat otsalle ja hymyn huulille

Torstaina Kauppatorilla järjestetyssä Koko Suomi tanssii -tempauksessa yleisöä tanssitti paikallinen tanssihaasteopettaja Salla Pakarinen-Räsänen, jonka opastuksella kampanjan show- ja katutanssikoreografiat tulivat kuopiolaisyleisölle tutuksi. Tanssi tempasi mukaansa paikalle saapuneet Pelastusopiston Kalamukki-tanssiryhmäläiset ja katutanssin askelia torilla tapaili myös festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen. Tanssien välissä kansaa viihdyttivät legendaarinen dj Nite ja dj Ismo, joiden soittamat ikivihreät hitit saivat kaiken ikäisen toriyleisön tanssimaan.

Kuopiossa työskentelevä tanssinopettaja Salla Pakarinen-Räsänen kehuu Kuopio tanssii ja soi -festivaalia, joka on ollut merkittävä osa hänen elämäänsä. ”Olin ensimmäisen kerran festivaalitalkoolaisena vuonna 1997, jonka jälkeen olen ollut mukana joka vuosi! Tästä on tullut perinne ja onhan se uskomatonta kun miettii, millaisia maailman tähtiä tapahtumassa vuosittain vierailee.” Oman tanssiuransa Pakarinen-Räsänen aloitti lukioikäisenä muutettuaan Heinävedeltä Kuopioon. ”Lapsuudessani lehmien iltalypsy oli tanssiharrastuksen tiellä!” hän kertoo nauraen. Pakarinen-Räsänen toteaa, että korkeatasoisen tanssin tuomisella Kuopioon on suuri merkitys nuorille tanssin harrastajille.

Salla Pakarinen-Räsänen oli torstai-iltana Kuopion kaupunginteatterilla katsomassa Nederlands Dans Theater 2:n neljän teoksen iltaa

Pakarinen-Räsänen painottaa, että myös Itä-Suomen tanssinaluekeskus ITAK:lla on merkittävä rooli paikallisena tanssin talona, tanssiesitysten ja -harrastusmahdollisuuksien kehittäjänä ja tarjoajana. Hän on ollut mukana myös ITAK:n perustamiskokouksessa ja seurannut siitä lähtien tiiviisti aluekeskuksen toimintaa ja sen tarjoamaa tanssitarjontaa.

Tanssia kuopiolaisten arkeen

Pakarinen-Räsänen on toiminut tanssin opettajana Kuopion seudulla jo parinkymmenen vuoden ajan. ”Parasta opettamisessa on ehdottomasti ihmiset, ihmisten kanssa oleminen ja onnistumisen tunteet. Se kun pääsee jakamaan ja seuraamaan oppilaiden kehitystä.” hän pohtii. Koko Suomi tanssii -kampanjaan Pakarinen-Räsänen päätti lähteä mukaan uusien kokemusten perässä. Myös tanssin vieminen uusiin tiloihin ja ihmisten luokse, jotka eivät ole syystä tai toisesta ennen tanssineet, kiinnostaa innokasta opettajaa. ”Olen opettanut jääkiekkoilijoiden polttareissa balettia ja vienyt tanssia osaksi erilaisia työyhteisöjä. On hienoa nähdä, kuinka kokonaisvaltainen vaikutus liikkeellä voi olla ihmisen koko olemukseen ja miten paljon iloa tanssilla voi levittää.” Pakarinen-Räsänen kertoo ja jatkaa: ”Toivoisin, että tanssia voitaisiin viedä vieläkin enemmän osaksi kuopiolaisten arkipäivää, torille tai vaikka olohuoneisiin. Tanssi voi olla pientä tai suurta, se voi näkyä ulospäin tai tapahtua kehon sisällä. –Tärkeintä on irrottelu ja hauskan pito!”

 

Kuopio tanssii ja soi -festivaali Kuopiossa 14.-20.6.2017. Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.kuopiodancefestival.fi ja tykkää tapahtumasta Facebookissa!