Perjantaina 9.6. Helsingin Rautatientori täyttyi traktoreista sekä historiallisista työkoneista, kun Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK järjesti 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikille avoimen toritapahtuman. Auringossa kiiltelevien traktoreiden lisäksi torilla toimintaansa esittelivät MTK:n yhteistyökumppanit, joiden kojuissa oli mahdollisuus maistella kotimaisia herkkuja ja osallistua kilpailuihin. Koko Suomi tanssii -kampanja ja Akim Bakhtaouin katutanssikoreografian opetustuokiot valtasivat Rautatientorille rakennetun lavan klo 9.40 ja 12.00. Lisäksi tapahtumassa nähtiin muun muassa SM-tason moottorisahaveistoa ja polkutraktorinäytös.

Kuva: Riitta Aittokallio

Akim tanssitti traktoreita ihailemaan tulleita päiväkotiryhmiä Rautatientorilla

Akim ehti tanssin opettamisen lomassa tutustua myös torilla näytteillä olleisiin traktoreihin. “Tää on aika gangsta!” totesi Akim nähdessään Jussi Kujalan (1893-1968) 1930-luvulla valmistaman puurunkoisen traktorin. Traktoria esittelemässä olleet vanhemmat herrat kertoivat, että traktori oli ollut viimeksi käytössä 50-luvulla: “Kavalkadin osallistujaksi siitä ei enää ole.”

Mannerheimintien täydeltä traktoreita

Toritapahtuma huipentui klo 13.15 käynnistyneeseen työkonekavalkadiin, traktoreiden ja työkoneiden yhteismarssiin, joka kulki Kaisaniemestä Mannerheimintietä pitkin Messukeskukseen, jossa oli samanaikaisesti käynnissä MTK:n 34. liittokokous. Työkonekavalkadin etunenässä nähtiin kotimaisista työkoneista kaikkein vanhin, Suomenhevonen, joka juhlii 110-vuotisjuhliaan vuonna 2017.

MTK:n ja Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn Tapahtuman kautta MTK haluaa juhlistaa satavuotista taivaltaan, mutta myös itsenäisen Suomen maaseudun historiaa. “Maaseudun elinkeinoilla on ollut merkittävä rooli maamme yhteiskunnallisen vakauden, vaurauden ja hyvinvoinnin luomisessa”, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tapahtuman tiedotteessa. MTK:n satavuotisjuhlavuoden teemana on sata vuotta kasvua ja teemana ammattiylpeys. Järjestön juhlavuosi, kuten Koko Suomi tanssii -kampanjakin, on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Kuva: Riitta Aittokallio

Koko Suomi tanssii on mukana myös Ilomantsissa 24.-26.8. järjestettävillä Karhufestivaaleilla

Juhlavuosi yhdistää eri alojen toimijoita

Rautatientorin tapahtuman järjestivät yhdessä MTK:n kanssa Aarre-lehti, Apetit, BELARUS -gruppa Finljandija, Hankkija, Helsingin kaupunki, HKScan, Koneviesti, LähiTapiola, Maaseudun Sivistysliitto, Masinistit ry, International Harvester Suomi, John Deere Club Finland, Fordson Club Finland, Maaseudun Tulevaisuus, Ponsse, Raisio Oyj (Elovena ja Raisioagro), Ruokatieto Yhdistys ry, Sampo Rosenlew, Suomen maatalousmuseo Sarka, Suomen 4H-liitto, Tanssin Tiedotuskeskus Dance Info Finland, Tapahtumapalvelu Järjestys.fi, Valtra, Vanhat Valmetit -traktorikerho ry, Yara, Ypäjän Hevosopisto sekä useat koti- ja maatalousmuseot ja yksittäisetkone- ja traktoriharrastelijat ja MTK:n jäsenet.

Lisätietoa MTK 100 traktorikavalkadi -tapahtumasta: www.mtk.fi/tyokonekavalkadi ja www.kasvutarinoita.fi

#mtk100 #työkonekavalkadi #suomi100