Neljättä kertaa järjestettävä Tehdas Tanssii -festivaali tulee Hämeenlinnan Verkatehtaalle 4.-9.8.2017. Festivaaliviikko pitää sisällään mielenkiintoisia vierailuesityksiä, mestarikurssin, tiiviskursseja, sekä kaikille avointa ja maksutonta ohjelmaa.

Tanssiesityksiä Hämeenlinnassa pääsee näkemään harvakseltaan ja Tehdas Tanssii -festivaalin järjestäjänä toimivan Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:n tavoitteena onkin rikastaa Hämeen alueen tanssikulttuuria ja edistää sen tunnettavuutta alueellisesti ja valtakunnallisesti.

“Haluamme tuoda tanssin helposti nähtäväksi ja siksi meillä on torijamit, joilla voi ilman pääsymaksua, keskellä kaupunkia, saada maistiaisia festarin esityksistä ja esiintyjistä ja kokeilla itse vaikka lenkkaribalettia, hawaijilaistanssejeja tai afroa torijamien tanssivarteissa ”, sanoo festivaalin tuottaja Tuula Penttilä.

Katso ohjelmisto ja kurssit täältä http://tehdastanssii.fi/

Showtanssiopetusta Kauppapaikka Tavastilassa

Koko Suomi tanssii -showtanssikoreografiaa opetetaan Kauppapaikka Tavastilassa [linkki] lauantaina, 5.8. klo 12.30-13.30. Tanssihetki on avoin kaikille, eikä osallistuminen vaadi aiempaa tanssitaustaa. Opettajana toimii tanssihaasteopettajamme Katarina Teperi. Showtanssin koreografian on tehnyt Ida Jousmäki ja siinä soi Siru Airistolan “Läpikulkumatkalla”. Koreografiaan voi tutustua ennakkoon Idan ohjauksessa harjoitusvideon avulla.

Festivaalilla on myös paljon muuta kaikille avointa ja maksutonta ohjelmaa. Hämeenlinnan torilla järjestettävien Torijamien lisäksi on harvinainen mahdollisuus kurkistaa myös mestarikurssilaisten aamuisia tanssitunteja sekä näyttämöharjoituksia.

Tanssi on kieletöntä ja loistava tapa ilmaista asioita taustasta riippumatta

Arja Tiili Dance Companyn Break the Fight – In Love! on yksi viidestä festivaalilla nähtävästä nykytanssiesityksestä. Teos on sekoitus nykytanssia ja breikkiä. Se on duetto kohtaamisesta, rakastumisesta ja niistä ihanista ja myös kamalista tunteista, joita rakastuminen tuo mukanaan. Koreografia on Arja Tiilen ja tanssijoina nähdään Elena Ruuskanen ja Arttu Halmetoja. Esitys on osa Break the Fight! Breikkaa koulukiusaamista vastaan -hanketta.

Break the Fight! Breikkaa koulukiusaamista vastaan -hanke on tavoittanut jo yli 3000 nuorta lähinnä Etelä-Suomessa. Koreografi Arja Tiilen tavoitteena on ulottaa toimintamalli koko Suomeen. Hankkeen ytimessä ovat yli 13-vuotiaille nuorille suunnattu tanssiteos Break the Fight – I was here! sekä alan ammattilaisten vetämät katukulttuurin elementtejä yhdistelevät breikki-, graffiti-, beatboxaus, DJ- ja räppityöpajat 7–28 -vuotiaille. Itsensä ilmaisun ohella keskustellaan koulukiusaamisesta.

“Nuoret, jotka eivät tunne kuuluvansa joukkoon, voivat työpajojen kautta löytää oman tapansa ilmaista asioita. Räppityöpajoissa on saanut räpätä omalla äidinkielellään. Tanssi on taas kieletöntä ja loistava tapa ilmaista asioita taustasta riippumatta”, Tiili sanoo.

Arja Tiili Companyn lisäksi festivaleilla esiintyvät Tanssiteatteri Tsuumi ja Tanssiryhmä Gruppen Fyra, sekä nähdään Hanna Brotheruksen ja Virpi Juntin koreografiat. Tnssijoina Brotheruksen teoksessa ovat
Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry ja Juntin teoksessa Sini Mäenpää ja Riku Koskinen. Ammattilaisiltoja ‘lämmittelevät’ aina paikallisten tanssikoulujen oppilaat.

Tanssi liikuttaa! -kiertue 2017

Suomessa tehdään lähes pari sataa uutta tanssiteosta vuodessa. Teoksia ei välttämättä esitetä kuin muutaman kerran, ja useimmat näytännöt järjestetään pääkaupunkiseudulla tai isoimmissa kaupungeissa, joihin tanssiryhmät keskittyvät.

Tanssikartalla on isoja valkoisia alueita, joissa tanssitaidetta ei ole lainkaan tai on vain harvakseltaan paikallisten yleisöjen ulottuvilla. Tanssi on yksi suosituimmista harrastuksista, mutta tanssitaiteen tunnetuksi tekemisessä on vielä töitä.

Tanssi liikuttaa! -kiertueen tavoitteena on tehdä tanssia tutuksi ja edistää alueellisesti eri toimijoiden välistä yhteistyötä tanssin yleisöjen kasvattamiseksi. Hanketta vetävät Taiteen edistämiskeskus, Tanssin talo ry ja Suomen Teatterit ry.

Kiertueessa ovat mukana Kemin kaupunginteatteri, Rovaniemeltä Rimpparemmi, Oulusta Jojo – Oulun tanssin keskus sekä kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri ja Keski-Suomen tanssin keskus, Hämeenlinnan kaupunginteatteri ja Hämeenlinnan Tanssin Tehdas, Lahden kaupunginteatteri, Kouvolan kaupunginteatteri, Turusta Aurinkobaletti ja Läntinen tanssin aluekeskus sekä Kotkan kaupunginteatteri.

Hankkeen muita kumppaneita ovat Tanssin Tiedotuskeskus ja Suomen Tanssioppilaitosten liitto. Hanke kuuluu osaksi Koko Suomi tanssii -kampanjaa.

Lue lisää ja katso Tanssi liikuttaa! -kiertueen syksyn muut esitykset

 

Kuva: Mikaela Holmberg