Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna tehtiin historiaa, kun kansainvälinen kansanperinnetapahtuma Europeade järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuma houkutteli Turkuun 6 200 kansantanssijaa, -muusikkoa ja -laulajaa 24 maasta ympäri Eurooppaa.

Turku julistettiin Europeaden myötä tanssin vapaakaupungiksi, jossa tanssi-, laulu-, ja soittoesitykset olivat tervetulleita kaduille ja toreille. 27.-30.7 järjestetty tapahtuma täytti Turun katukuvan värikkäillä kansallispuvuilla sekä muusikoiden ja tanssijoiden esityksillä. Tunnelma oli ainutkertainen, kun aurinkoinen sää helli Turussa kesäpäivää viettäviä tapahtumavieraita ja kaupunkilaisia.

Lauantaina klo 20.20 Varvintorilla, Suomen Joutsenella, ravintolalaiva Espositolla, ravintola Vaakahuoneella sekä DBTL-festivaalilla tanssittiin Koko Suomi tanssii -kampanjan pari- ja kansantanssikoreografiaa. Ennen h-hetkeä kaikilla tanssipaikoilla järjestettiin lyhyt opetustuokio, jonka myötä tanssiaskeleet tulivat tutuiksi myös kansainvälisille vieraille. Lisäksi turkulaiset koululaiset ja monet yhteisöt ovat pitkin kevättä opetelleet tanssihaasteopettajiemme johdolla Petri Kauppisen ja Marjukka Koivuniemen humppakoregrafiaa.

Tavoitteena oli tehdä humpan epävirallinen maailmanennätys 30 000 tanssijan voimin ja rikkoa samalla Oulun kaupungin uudenvuoden vastaanoton yhteydessä järjestämä humppa, johon osallistui lähes 23 000 kaupunkilaista. Europeaden koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo tosin tiesi kertoa juuri ennen lauantai-illan h-hetkeä, että Petri Kauppiselta saamansa tiedon mukaan oululaisyleisöstä tanssi noin 11 000 ihmistä.

Humppaajien lopullinen osallistujamäärä kaikissa pisteissä oli 20 181 tanssijaa.

– Hullusta ideasta syntyi jotain ihan mahtavaa, iloitsi Hilu Toivonen-Alastalo.

Epävirallinen humpan maailmanennätys on nyt tehty ja rima on asetettu korkealle. Kuka ottaa tanssihaasteen vastaan ja lähtee rikkomaan ennätystä? Vielä ehtii!

 

Kuva: Koko Suomi tanssii kampanjatiimi oli mukana humpassa Varvintorilla, jossa tanssijoita oli noin 10 000.

 

Mikä Europeade?

Europeade on eurooppalaisen kansanperinteen suurin juhla, joka kerää yhteen tuhansia kansantanssijoita ja muusikoita joka vuosi. Juhla on tarkoitettu kaikenikäisille ja sen tarkoituksena on juhlia avointa ja monikulttuurista Eurooppaa kansanmusiikin ja kansantanssin voimin. Europeaden ensiaskeleet otettiin vuonna 1964 Antwerpissa ja vuonna 2017 tapahtuma viettää jo 54. juhlavuottaan. Europeaden perustajan, flaamilaisen Mon de Clopperin, alkuperäisen unelman mukaisesti juhlan tarkoitus on edelleen edistää kansojen välistä yhteisymmärrystä, kunnioitusta ja ennen kaikkea ystävyyttä ja solidaarisuutta.