“Kyllä meidän toiminnan keskeisin tavoite on tanssin ammattilaisten työllistäminen ja työllistymismahdollisuuksien kehittäminen. Jos alueella ei olisi ammattilaisia, ei olisi myöskään meidän toimintaa tai monipuolista tanssitarjontaa”, toteaa Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Piia Kulin.

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on osa koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa ja sen taustalla toimii Pirkanmaan Tanssin Keskus ry (PTK ry). Aluekeskuksen piiriin kuuluvat myös Kanta-Häme ja Päijät-Häme, joissa toiminnasta vastaavat Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry (HSTA ry) ja Lahden seudun tanssin ammattilaiset ry (LaSTA ry).

“Pirkanmaa vastaa Hämeen taloushallinnosta ja Hämeen yhdistykset vastaavat oman toimintansa kehittämisestä yhdessä alueellisten työryhmien ja meidän kanssa”, kertoo Kulin.

Kuva: Helena Kekäläinen

TREenit! ry järjestää ammattilaisille suunnattuja treenitunteja. Kuva: Helena Kekäläinen

Tukea, tiloja ja työllistymismahdollisuuksia tanssin ammattilaisille

Tampereelle vuonna 2014 muuttanut tanssitaiteilija Niina Rajaniemi kehuu Sisä-Suomen tanssin aluekeskusta ja Pirkanmaan alueella toimivaa tanssin ammattilaisten verkostoa. Rajaniemi on Liikelaiturin vuoden 2017 house-taiteilija.

“Tänne muutettuani tuli heti olo, että kaikkeen pääsee mukaan ja toimintaa kehitetään yhdessä”, Rajaniemi kertoo ja painottaa edullisten treenitilojen, ammattilaisille suunnattujen treenituntien ja aluekeskuksen tuen merkitystä freelancerille.

Liikelaiturin house-taiteilija valitaan vuosittain järjestettävän avoimen haun kautta. Vuonna 2017 aluekeskus maksaa house-taiteilijalle ja yhdelle ammattitanssijalle kuukauden palkan. Työskentelyn lopputulos voi olla valmis teos tai työskentelyprosessia avaava demo. Aluekeskus tarjoaa Liikelaiturin harjoitus- ja esiintymistilat taiteilijan käyttöön. Yhteistyötä tehdään myös Tampereen konservatorion tanssin ammatillisen koulutuksen kanssa, jonka opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä työharjoittelunsa house-taiteilijan projektissa. Rajaniemen teoksessa tanssii kaksi tanssin opiskelijaa konservatoriolta ja yksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta. Lisäksi lavalla nähdään kaksi ammattitanssijaa, Niina Rajaniemi ja Nelli Ojapalo.

Liikelaiturin house-taiteilijan lisäksi vuonna 2017 aluekeskuksessa työskentelee aluekeskuspalkalla neljä tanssitaiteilijaa. Aluekeskuspalkkaa myönnetään hakemusten perusteella vuosittain 1-3 kk taiteelliseen työskentelyyn. Palkan turvin taiteilijan on mahdollista keskittyä oman taiteellisen työnsä kehittämiseen, hanke-, tutkimus- tai projektitoimintaan tai muuhun ammattitaitoa kehittävään toimintaan.

Tanssitaiteilija Hanna Kahrolalle myönnettiin aluekeskuspalkka kolmelle kuukaudelle. Aluekeskuspalkalla Kahrola saattoi valmiiksi Välissä – Kevyt komedia abortista ja eutanasiasta -sooloteoksen jatkaen keikkailua teoksen parissa. Lisäksi Kahrola on mukana kuvataiteilija Tomas Reganin projektissa.

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Piia Kulin kuvailee Pirkanmaan ja Hämeen tanssin kenttää aktiiviseksi ja tunnelmaa hyväksi. Aluekeskuksen myöntämiä tukia ja residenssipaikkoja voi hakea myös muut kuin Sisä-Suomen alueella asuvat.

“Meillä on jäseniä lähes 90. Joukkoon mahtuu niin opiskelijoita kuin työssä olevia. Työ- ja elämäntilanteiden muuttuessa saatetaan joko muuttaa Pirkanmaalle tai täältä pois. Esimerkiksi tänä vuonna Tampereelle tuntuu muuttaneen rypäs Outokummusta tanssijaksi valmistuneita”, kertoo Kulin.

Aluekeskustoiminnassa Piia Kulin pitää tärkeänä avointa ja aktiivisuuteen kannustavaa ilmapiiriä, johon uusien tekijöiden on helppo tulla mukaan.

Kuva: Niina Rajaniemi

CAYA (come as you are) saa ensi-iltansa Liikelaiturilla 29.9. Kuva: Niina Rajaniemi

Liikelaituri –tanssin sydän Tampereella

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus hallinnoi Tampereen Yliopistonkadulla sijaitsevaa Liikelaituria, jossa toimii muun muassa ammattilaisille työpajoja ja treenitunteja järjestävä TREenit! ry. Liikelaiturilla työskentelevät myös aluekeskuksen kesäresidenssi- ja Haihara-residenssitaiteilijat, vaihtuvat house-taiteilijat ja

aluekeskuspalkalla sekä aluekeskuksen projekteissa ja hankkeissa toimivat taiteilijat.  Yleisölle Liikelaituri tarjoaa monipuolisen kattauksen tanssia, paikallisten ja vierailevien taiteilijoiden teoksia, keskustelutilaisuuksia ja klubeja.

Rajaniemelle Liikelaiturin house-taiteilijuus on mahdollistanut omaan taiteelliseen työhön uppoutumisen. Viidelle tanssijalle tehty CAYA (come as you are) -teos saa ensi-iltansa Liikelaiturilla perjantaina 29.9. klo 19. Teoksen toinen esitys nähdään lauantaina 30.9. Teoksessa syvennytään tutkimaan ihmistä sielullisesta näkökulmasta sekä yhteiskunnan odotusten ja todellisen minän kohtaamista.

“CAYA:n idea syntyi jo vuonna 2013, mutta jäi opintojen ajaksi muhimaan. House-taiteilijuus toimi merkittävänä alkusysäyksenä teoksen työprosessille ja uskon sen vaikuttaneen urakehitykseeni positiivisesti. Nuorena taiteilijana rahoituksen saaminen tuntuu haastavalta. Tänä vuonna Taiteen edistämiskeskus myönsi tuen uuden teoksen valmistamiseen. J4CKETs J4CKETs saa ensi-iltansa Liikelaiturilla lokakuussa”, Rajaniemi hymyilee.

Toiminnanjohtaja Piia Kulin vahvistaa, että Liikelaiturin house-taiteilijuudella ja aluekeskuspalkalla tuntuu olevan positiivinen vaikutus rahoituksen saamiseen myös muualta.

“Tuntuuhan se hyvältä, että voimme aluekeskuksena toimia tukena taiteilijoiden suuntaan ja toisaalta meidän asiantuntijuutta arvostetaan myös laajemmin. Toki tämän mahdollisuuden tarjoaisi mielellään useammalle taiteilijalle”, toteaa Kulin ja jatkaa, “vuonna 2018 house-taiteilijoita valitaan yhden sijaan kaksi. Paikkaa voi hakea 6.10.2017 saakka. Aluekeskuspalkan hakuaika umpeutuu 29.9. Haihara-residenssipaikkaa maaliskuulle 2018 voi hakea 22.10. asti, jonka lisäksi Liikelaiturin kesäresidenssihaku 2018 aukeaa lokakuun alussa.”

Kuva: Fuji Hoffmann

Hanna Kahrola. Kuva: Fuji Hoffmann

Uusia tapoja työllistyä

Aluekeskusten kanssa yhteistyössä toteutettava Koko Suomi tanssii –kampanja on myös työllistänyt Pirkanmaan alueella toimivia tanssin opettajia. Pirkanmaan liiton Sisä-Suomen tanssin aluekeskukselle myöntämä Suomi100 –aluerahaston tuki mahdollisti tanssihaaste-opetusten viemisen keväällä 2017 15:een eri kuntaan Pirkanmaan alueella.

Pirkanmaalainen tanssija, tanssin opettaja Lotta Kaarla opetti kampanjan tansseja kevään aikana yli 2000 nuorelle päiväkoti-ikäisestä lukiolaiseen. Syksyllä 2017 Kaarla jatkaa kampanjan parissa työskentelyä keskittyen tanssihaaste-opetusten myymiseen yrityksille.

”Tanssilla on tunnetusti lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia ja se on loistava tapa irrottautua arjesta! Työpaikoilla tanssituokiot nostattavat yhteishenkeä ja antavat tilaa luovuudelle. Tanssin opettajana nautin siitä, että voin viedä tanssia uusiin ympäristöihin ja osaksi ihmisten arkea. Yksikään toimisto ei ole niin ahdas etteikö siellä voisi vähän tanssia!” nauraa Kaarla.

Pirkanmaalla toimii 13 kampanjan tanssin opettajaa, joita voi tilata työpaikoille ja tapahtumiin Koko Suomi tanssii –nettisivujen tilauslomakkeella.

 

Lue lisää:

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus

Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n blogi

TREenit! ry

 

Niina Rajaniemi: Caya (come as you are)

Facebook-tapahtuma

Lue lisää

 

Lisätiedot ja tiedustelut:

Toiminnanjohtaja Piia Kulin

puh. 050 552 1138

piia.kulin(a)sisasuomentanssi.fi

 

Tykkää meistä Facebookissa!

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus

Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry

Lahden seudun tanssin ammattilaiset ry

 


 

Liikelaiturin syksy 2017

 

Syyskuu

Pe 29.9. klo 19 Caya (ensi-ilta)

La 30.9. klo 19 Caya

 

Lokakuu

Ti-Su 16.-22.10. Liikelaiturin työskentelyresidenssissä Tanssiteatteri Pinta

La & Su 21.-22.10. työpaja tanssin ammattilaisille

La 28.10. klo 19 J4CKETs, J4CKETs (koreografi: Niina Rajaniemi)

 

Marraskuu

La 4.11. klo 18 Mentaalivalmennus-klubi: Vieraana Niilo Konttinen / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

La 11.11. klo 19 Laiturin Lava

Su 26.11. klo 14 Lasten sunnuntaissa vieraana Tanssiteatteri TanssiBoxin Spaced out

 

Joulukuu

Pe 1.12. klo 19 O

La 2.12. klo 19 O

Su 3.12. klo 17 O

La 16.12. klo 19 Pitkät jäähyväiset -demo (koreografi: Ari Numminen)

 

TULOSSA:

Hämeen Tanssivat joulukalenterit

%TAIDETTA -seminaari

 


 

Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Läntinen, Itä-Suomen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista