Kansainvälistä tyttöjen päivää juhlittiin kuudennen kerran keskiviikkona 11. lokakuuta 2017. Päätös tyttöjen päivästä julistettiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 2011. Plan International juhlii päivää näyttävästi kaikissa toimintamaissaan yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

Koko Suomi tanssii -kampanjan katutanssikoreografiaa tanssittiin tyttöjen päivänä kahdessa pääkaupunkiseudun tapahtumassa; Vantaan Taidetalo Toteemin Ihanaa olla tyttö -taidetapahtumassa ja VAU ry:n Tyttöjen tie tähtiin -liikuntatapahtumassa Helsingin Liikuntamyllyssä.

kuva: Jarkko Hänninen

Taidetalo Toteemin tyttöjen päivä / kuva: Jarkko Hänninen

Taidetalo Toteemi tarjosi tekemistä, mukavaa yhdessäoloa ja herkkuja

Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Taidetalo Toteemissa kävi keskiviikkoiltapäivänä kuhina. Ihanaa olla tyttö -tapahtuma oli houkutellut paikalle noin 30 6-12-vuotiasta tyttöä.

Katutanssityöpaja käynnistyy, kun osallistujat ovat syöneet tikkarit tai jättäneet ne hetkeksi sivuun. Ensin aloitellaan lämmittelyllä, jonka aikana harjoitellaan katutanssissa tarvittavaa polvien joustoa. Lonkankoukistajia venytellään monsterivenytyksillä ja väliin kokeillaan pysyä “freezessä” eli omavalintaisessa, tasapainoa vaativassa asennossa.

“Hei me ollaan tanssittu tätä koulussa!” huutaa vaaleatukkainen tyttö, kun Elastisen ja Anna Puun Kesä ‘99 -kappale lähtee soimaan. Vantaan neljäsluokkalaiset ovat harjoitelleet kampanjan tansseja 5.12. järjestettävää itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten.

Kampanjan tanssinopettaja Laura Humppilalle lasten tanssinopetus on tuttua puuhaa. Humppila opettaa Vantaan ja Keski-Uudenmaan tanssiopistoissa muun muassa luovaa tanssia, streettiä, showtanssia ja nykytanssia. Koko Suomi tanssii -kampanjan kautta Laura on tehnyt opetuskeikkoja tanssiopistojen ulkopuolella ja erilaisille ryhmille.

“Kampanjassa parasta on ollut mahdollisuus opettaa uusissa ympäristöissä! Keikkoja on ollut Rautatientorin Herkkujen Suomi -tapahtumassa, Hangon Moves -tanssikatselmuksessa ja Taidetalo Pessissä. Olen opettanut kampanjan tanssit myös omille oppilailleni tanssikouluissa”, Laura kertoo.

Taidetalo Toteemin toiminnasta vastaava kulttuurituottaja Tuula Kinos oli tapahtumaan erityisen tyytyväinen. “Ihanaa nähdä täällä tänään näinkin paljon tyttöjä! Meillä on teematapahtumia pitkin vuotta ja harrastuskerhot kokoontuvat viikoittain”, Kinos hymyilee.

Ihanaa olla tyttö -tapahtuman ohjelmassa oli kuvittaja Sanna Pelliccionin Tunteiden peili- ja Plan International Suomen Autiosaari -työpajat, suomalais-arabialaisen Toiveretki-näyttelyn opastuksia ja hip hop -tanssiryhmä Kaox:n tanssiesitys. Tarjolla oli mehua, popcornia ja tikkareita. Halukkaat saivat mukaansa hennatatuoinnin ja ilmapalloja.

kuva: Jarkko Hänninen

Tanssityöpaja Liikuntamyllyssä / kuva: Jarkko Hänninen

VAU ry liikutti Liikuntamyllyssä ja toi yhteen vanhat tutut

Tyttöjen päivän tapahtumat jatkuivat Helsingin Liikuntamyllyssä Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n Tyttöjen tie tähtiin -tapahtumalla, jonne tanssinopettaja Laura Humppila, kampanjan tuotantoassistentti Jarkko Hänninen ja tiedottaja Anni Leino matkasivat Myyrmäestä.

“Haluatteko kokeilla cheerleadingiä? Tulkaa mukaan”, Sini Mäkinen ja Jaana Miettinen toivottivat kampanjatiimin ja muutaman muun uteliaan tervetulleeksi Liikuntamyllyn saliin. Katutanssityöpajan alkuun oli vielä puoli tuntia aikaa, joka riitti hyvin uuteen lajiin tutustumiseen.

Mäkinen ja Miettinen valmentavat Funky Teamin Special Monkeys -cheerjoukkuetta, johon ovat tervetulleita kaikenikäiset tytöt ja pojat, jotka tarvitsevat sairauden, vamman tai muun esteen vuoksi erityistä tukea oppimisessa. Harjoituksissa mukana voi olla avustaja tai apuväline omien tarpeiden mukaan. Liikuntamyllyssä treenattiin muun muassa cheerleading-sarjoja, hyppyjä ja stuntteja.

Sali alkoi täyttyä eri ikäisistä tytöistä vähän ennen katutanssityöpajan alkua. Paikalle tuli myös Maija Heino, tuttu tyttö kampanjan katutanssin kampanjavideolta, siis aivan kampanjan alkumetreiltä! Maija kertoi lopettaneensa tanssiharrastuksen Dancehearts:ssa siirryttyään Uudenmaan Pyörätuolitanssiliiton toimintaan mukaan. “Olen myös opettanut luovaa tanssia meidän koulun liikuntatunneilla”, kertoi Maija kuulumisiaan.

“Eikö Akim tule tänne? No mä voisin toimia apuopena, koska oon treenannut tätä tanssia jo niin pitkään”, ehdotti Maija Lauralle. Laura innostui ehdotuksesta, ja näin työnjako oli sovittu. Laura näytti liikkeet seisoen tanssiville ja Maija näytti, miten ne voi tehdä pyörätuolissa istuen. Kaksikko tapasi opetustuokion myötä ensimmäistä kertaa, mutta yhteistyö sujui kuin sitä olisi opeteltu etukäteen. Akimin katutanssikoreografian ilmakitaroita päätettiin soittaa jakautumalla bändeihin. Bändien kesken heitettiin ylävitoset tanssituokion päätteeksi.

Lue lisää

Plan International / Tyttöjen päivä

Taidetalo Toteemi Facebookissa

VAU ry

Funky Team: Special Monkeys