Akim Bakhtaoui, 22, Helsinki

tanssija, tanssinopettaja, opiskelija

 

“Voitin limupullon ja mietin sen jälkeen, että mähän voisin olla hyvä tässä!” muistelee Akim tapahtumaa, joka johti tanssiharrastuksen aloittamiseen vuonna 2006.

Akim osallistui 11-vuotiaana koulun diskoon ja voitti siellä järjestetyn leikkimielisen tanssikilpailun. Innostus tanssia kohtaan syttyi ja Akim aloitti showtanssin Step Up -tanssikoulussa. Myöhemmin showtanssi vaihtui lockingiin ja hip hoppiin.

“Kilpaileminen on ollut luonteva osa tanssimistani ja katutanssilajeja yleisesti. En oo koskaan oikein osannut jännittää battleihin tai kisoihin osallistumista, oon vaan mennyt”, Akim kertoo taustastaan.

Helsingin Suutarilassa kasvaneelle, karatea, sählyä ja musiikkia harrastaneelle Akimille tanssi oli harrastus siinä missä muutkin lajit. Michael Jacksonia ja James Brownia kuunnelleen Akimin paras tanssimuisto harrastusajoilta on tunnilta, jossa pääsi harjoittelemaan Jacksonin liikkeitä ja tanssimaan lempimusiikin tahtiin.

kuva: Akim Bakhtaoui

Will Funk For Food / kuva: Akim Bakhtaouin arkistot

Kaverit tukivat ja kannustivat

“En mä muista, että kukaan ois nuorempana mitenkään ihmetellyt mun tanssimista. Kaverit ennemminkin tuki ja kannusti. – Pääasia tuntu olevan, että ite uskoin juttuun enkä turhaan epäillyt”, toteaa Akim.

13-vuotiaana Akim päätti, että tanssista tulee ammatti. Käännekohta tapahtui tanssileirillä, jonka päätteeksi tanssija-tanssinopettaja Teemu Korjuslommi kyseli innostuneita osallistujia Oulussa järjestettävään tanssikilpailuun. Akimin lisäksi Joonas Kilappa ja Sami Harju ilmoittautuivat mukaan. Ryhmän tultua toiseksi Oulun kilpailussa, päätti porukka perustaa Will Funk for Food -tanssiryhmän ja osallistua Nordic Moves -kilpailuun. Vuonna 2008 perustettu WFFF toimii edelleen ja on esiintynyt kisojen lisäksi televisio-ohjelmissa kuten Talent Suomi ja Pakko tanssia.

Vuosi 2017 on Akimin 11. vuosi tanssin parissa. Hän opettaa katutanssilajeja tanssikoulussa, jossa harrastus alkoi. Matkan varrelle mahtuu useita kisa- ja treenimatkoja ulkomailla, lockingin ja hip hopin suomenmestaruudet, opetustunteja ja koreografioita, Koko Suomi tanssii -kampanjan katutanssikoreografin pesti ja siihen liittyviä opetus- ja esiintymiskeikkoja. Lisäksi Akim opiskelee toista vuotta Taideyliopisto Teatterikorkeakoulun tanssijan koulutusohjelmassa.

“Katutanssilajien, kisaamisen ja opettamisen kautta mulle on tullut tutuksi tanssin viihteellinen ja kaupallinen puoli. Nautin siitä, että Teatterikorkeakoulussa mä voin opiskella tanssia taidenäkökulmasta. Mulla on sellanen always a student -ajatusmalli: Kaikki nykytanssiin liittyvä on mulle käytännössä ihan uutta, mutta ei haittaa”, kuvailee Akim uusinta aluevaltaustaan.

Tanssi on Akimille elämäntapa. Kysymykseen, mitä tanssi on Akimille antanut, korostaa hän kokemuksen kokonaisvaltaisuutta. “Tanssiin liittyy paljon hyviä arvoja, joihin oon kasvanut. Tanssin parissa tapaa eri ikäisiä ihmisiä eri taustoista. Ylipäätään se sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä asia, suvaitsevaisuus ja hyväksytyksi tuleminen. Katutanssissa sosiaalisuus korostuu ja sillä on ollut iso vaikutus mun itseluottamukseen ja rohkeuteen”, kuvailee Akim.

Älä ikinä luovuta

“Mä haaveilen siitä, että voin tulevaisuudessakin tehdä tanssin parissa oikeastaan ihan mitä vaan. Olla koreografi, tanssija, opettaja ja kilpailla kansainvälisesti. Ois siistiä voittaa joku iso kansainvälinen kilpailu ja saada sitä kautta mainetta ja omaa nimee kartalle, battle-kutsuja ja muuta”, maalailee Akim.

Missä hän näkee itsensä 10 vuoden päästä? “Oon sillon 32-vuotias eli vielä aika nuori. Ois siistiä, että olis oma tanssialan bisnes, ehkä trademark ja nimeä katutanssiskenessä kansaivälisesti ja taidepuolellakin. Voisin olla myös faija, miksei!” nauraa Akim.

 

Akimin terveiset tanssiharrastusta pohtiville:

Pidä mieli avoimena, heittäydy, älä ota itteäs liian vakavasti, äläkä ikinä luovuta!

 

kuva: Akim Bakhtaoui

kuva: Akim Bakhtaouin arkistot

 

 

Youtube-kanava: Akim Bakhtaoui

Instagram: @akimalpha

Instagram: @willfunkforfood