Ida Jousmäki, 33, Vaasa

tanssija, koreografi, tanssinopettaja, yrittäjä

 

“Parasta tanssissa on, kun saavuttaa kokemuksen kehon ja mielen yhteydestä. Sitä voi kai kutsua flowkokemukseksi, kun keskittyy vain siihen liikkeeseen ja on yhtä itsensä kanssa.” Ida Jousmäki kuvailee.

Koko Suomi tanssii -kampanjaan Ida teki showtanssikoreografian ystävänsä, muusikko Siru Airistolan kappaleeseen Läpikulkumatkalla. Tanssin esittelyvideo kuvattiin Helsingin Sörnäisten Savate Clubilla ja videolla tanssii joukko innokkaita potkunyrkkeilyn harrastajia.

Ida Billy Elliot musikaalin ensi-illan jälkeen. Kuvassa Billyt: Kalle Lorenz, Robin Asukas ja Silas Lorenz // kuva: Ida Jousmäen arkistot

 

Tanssiyrittäjän kiireinen syksy

Ida kertoo hyppäävänsä mielellään mukaan kiinnostaviin projekteihin, vaikka oman tanssikoulun pyörittäminen viekin suurimman osan ajasta.

Syyskuussa 2017 Idalla on takanaan pitkä ja intensiivinen työrupeama Vaasan kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaalin koreografina yhdessä Jakob Höglundin kanssa. Yli vuoden kestänyt prosessi, joka on sisältänyt Billy-koulun lapsille sekä varsinaisen harjoituskauden päättyi musikaalin ensi-iltaan perjantaina 15.9.

“Teatteri on minulle uusi työympäristö. En ole koskaan ennen työskennellyt noin ison, 49 hengen, työryhmän kanssa. Teoksessa on mukana useita lapsia ja nuoria, joiden kanssa vedettiin tää syksy kahdeksantuntista päivää.” kertoo Ida ja jatkaa: “Mahtava ja palkitseva, vaikka ajoittain myös rankka kokemus!”

Normaalisti Idan arki pyörii vaasalaisen Tanssikoulu Kipinän ympärillä. Jousmäki perusti koulun ystävänsä Jenna Linnolahden kanssa vuonna 2009 kehittääkseen alueen tanssin harrastusmahdollisuuksia. Tarve tarjonnan kehittämiselle kumpusi omasta lapsuudesta.

“90-luvun alussa Vaasassa oli paljon vähemmän tanssia kuin nyt. Silloin tapitettiin musiikkivideoita televisiosta ja lainattiin kirjastosta cd-levyt tanssitunneille. Käytiin kavereiden kanssa Helsingissä tiiviskursseilla ja ahmittiin Vaasassa vierailevien opettajien opit lajissa kuin lajissa.” kuvailee Ida, jonka tanssiharrastus sai alkunsa voimistelusta.

Tanssissa Idaa kiehtoi sen loputtomalta vaikuttaneet mahdollisuudet. “Harrastin lapsena myös musiikkia ja soitin klarinettia. Tanssin aloittamisen jälkeen se imaisi heti mukaansa ja tarjosi valtavasti mahdollisuuksia kokeilla eri lajeja ja opetella jatkuvasti uutta.”

Lukion jälkeen Ida opiskeli tanssijaksi Turun konservatoriossa, josta jatkoi koreografiopintoihin Lontoon Middlesex Universityyn. Neljän Lontoo-vuoden jälkeen Ida palasi Suomeen ja kotikaupunkiinsa Vaasaan. Pedagogiset opinnot hän teki Jyväskylän yliopistossa muutama vuosi sitten. “Minua on aina kiinnostanut myös tanssin pedagoginen puoli ja yrittäjyys. Toisaalta koen, että tanssijan tutkinto antoi näille hyvän pohjan, johon kannatti nuorena panostaa.”

kuva: Ida Jousmäki

Ida kävi kollegojensa kanssa tanssimatkalla Lontoossa keväällä 2016. Kuva otettu hotjoogan jälkeen (tanssihaaste-ope) Meri Seppäsen (oik) kanssa. kuva: Ida Jousmäen arkistot

 

Vaasa Dance Challenge kokoaa tanssinharrastajat yhteen

Ida korostaa puheissaan tanssin yhteisöllisyyttä. “Olen saanut valtavan määrän hyviä ystäviä tanssin kautta, joista osan kanssa teen nykyään töitä. Parhaimmat tanssiin liittyvät muistotkin liittyy usein johonkin yhdessä koettuun tanssireissuun tai -tapahtumaan.”

Tanssin opettajana ja yrittäjänä Ida haluaa tarjota positiivisia ja innostavia kokemuksia myös muille. Jousmäen ystävänsä kanssa perustama tanssikoulu on kasvattanut ympärilleen todellisen yhteisön: Kipinän yhdeksäntenä toimintavuonna sen saleissa tanssii yli 1000 harrastajaa. Joukkoon mahtuu kaiken ikäisiä tanssijoita aloittelijoista edistyneisiin. Tuntivalikoimasta löytyy balettia, breikkiä, hiphoppia, showtanssia, discoa, akrobatiaa, joogaa ja jazzia.  Syksyisin tanssikoulu järjestää valtakunnallista Vaasa Dance Challenge -koreografiakatselmusta. Tanssikatselmuksen ideana on koota tanssin harrastajat samaan kaupunkiin esiintymään, näkemään muiden esityksiä, treenaamaan ja tapaamaan toisiaan.

Ida ei haaveile suurista muutoksista tulevaisuudessa: “Haaveilen siitä, että pystyn tulevaisuudessakin tekemään sitä, mistä nautin eniten ja säilyttämään tasapainon työn ja muun elämän välillä. Vapauden tunne työssä tulee tasapainon tunteesta, siitä että voi tehdä kiinnostavia projekteja, mutta myös kieltäytyä niistä jos siltä tuntuu.” Ulkoilu, matkustelu ja tanssin treenaaminen uusissa ympyröissä piristää. “Toivon, että teen tätä vielä kymmenen vuoden päästä ja saan nähdä, kun omat oppilaat kehittyy tanssijoina, osa myös ammattiin saakka.” kuvailee Ida.

 

Billy Elliot Vaasan kaupunginteatterissa

Tanssikoulu Kipinä

Vaasa Dance Challenge 28-29.10.2017

 

Idan terveiset tanssiharrastusta pohtiville:

“Ei kannata ajatella, että uuden harrastuksen aloittaminen vaatisi aiempaa osaamista. Liika vakavuus kannattaa unohtaa ja asennoitua niin, että mokaaminen on ihan ok. Voimaa kannattaa hakea siitä porukasta, jossa tanssii!

 

Artikkelikuvassa (ylin kuva) kampanjan koreografit Ida Jousmäki ja Panu Varstala