Panu Varstala, 41, kotoisin Jyväskylästä, asuu Porvoossa

tanssitaiteen ja kasvatustieteen maisteri, muusikko, isä

 

“Tanssi on tuonut mun elämään valtavan määrän ihania ihmisiä. Tavallaan voisi sanoa, että se on myös tuonut mulle perheen, koska ilman tanssia mä tuskin olisin tavannut nykyistä puolisoani”, Panu Varstala pohtii.

Koko Suomi tanssii -kampanjan koskettava ja herkkä, Chisun Onni-kappaleeseen tehty nykytanssikoreografia on Panu Varstalan käsialaa. Vuoden 2017 aikana “Onnia” on tanssittu ympäri Suomen ja askelia ovat tapailleet kaikenikäiset, päiväkoti-ikäisistä vanhuksiin.

Kohtaamiset päiväkodeissa ja palvelukeskuksissa ovat tehneet suuren vaikutuksen Varstalaan. “Palvelukeskuksissa olen päässyt seuraamaan läheltä, millainen voima tanssilla ja taiteella on ihmisten välisissä kohtaamissa ja millainen merkitys tanssilla voi olla keskellä arkea.”

Uteliaisuus ja avoimuus johtivat tanssin pariin

Panu kuvailee aloittaneensa tanssimisen “vasta vanhoilla päivillään”. Hänen ensimmäiset tanssiin liittyvät muistonsa ovat kuitenkin jo Jyväskylästä 80-luvulta.

“Muistan, kun Ahlgrenin Mikko ja Nekkulan Kaitsu voitti breikin sm-kisat ja ne piti tiiviskurssia Jyväskylässä. Alakouluikäisenä harrastin jonkun verran breikkiä, joka kylläkin jäi jossain vaiheessa”, muistelee Varstala, joka harrasti lapsena aktiivisesti kilpaurheilua tennis päälajinaan.

“Tanssi tuli uudelleen mun elämään, kun aloitin luokanopettajaopinnot Jyväskylän Yliopistossa. Kaverit houkutteli mukaan tanssipedagogiikan opintoihin ja lopulta opiskelin niitä pitkän sivuaineen verran”, kertoo Varstala.

Hän erikoistui opintojensa aikana kuvataiteisiin, joka herätti kiinnostuksen myös laajemmin taiteita kohtaan. Tanssissa Panu pääsi hyödyntämään musiikki- ja urheilutaustaansa ja tutkimaan omaa fyysistä kapasiteettiaan laajemmin. Opintojen lopussa Varstala vietti vaihto-oppilasvuoden Lissabonissa tanssien.

“Ennen vaihtoon lähtöä en juurikaan ollut tanssinut balettia ja yhtäkkiä tanssin sitä kaksi tuntia päivässä. En ollut ihan omalla mukavuusalueellani, joten tuntui erityisen hyvältä, kun vuoden lopussa opettaja kannusti jatkamaan tanssimista”, Varstala muistelee.

Parasta on ihmiset ja asioiden jakaminen

Syksyllä 2017 Panu työskentelee koreografina Lahden kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla -näyttämöteoksessa, joka pohjautuu Väinö Linnan samannimiseen romaanisarjaan. Kaksiosaisen teoksen ohjaa Juha Malmivaara. Ensimmäinen osa saa ensi-iltansa 5. lokakuuta Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

“Näyttämöllä nähdään kaikki kaupunginteatterin näyttelijät! Koreografia syntyi tiiviissä yhteistyössä sekä työryhmän että ohjaaja Juha Malmivaaran kanssa. Olemme Juhan kanssa vuorotellen pomppineet toistemme tonteille ja rakentaneet kokonaisuutta yhdessä. – Olen todella tyytyväinen ja iloinen lopputulokseen, jossa liike ja tanssi on merkittävässä osassa”, kuvailee Varstala ja korostaa nauttivansa suuresti ihmisten kanssa työskentelemisestä.

“Tanssissa ylipäätään parasta on ihmiset ja ihmisten kanssa asioiden jakaminen. Uuden oppiminen, asioiden tutkiminen yhdessä, uuden löytäminen ja oivaltaminen,” Varstala pohtii.

Kuva: Panu Varstala

Lauluyhtye Napa / kuva: Panu Varstala

Perheenisä ja roskasankari

Panun arki kuluu pitkälti perheen parissa Porvoossa. Vapaa-ajalla Varstalan perhe muun muassa ulkoilee ja musisoi yhdessä.

“Oman lapsen kautta olen alkanut yhä enemmän pohtia sitä, miten taidetta opetetaan ja opetellaan. Miten tanssia tai musiikkia voisi opiskella vähän avoimemmin ilman, että koko ajan määritellään mitä ollaan tekemässä, mikä on oikein tai mikä väärin,” pohtii Varstala, jolla on poikansa kanssa yhteinen musiikkiprojekti, Lauluyhtye Napa. Lauluyhtye keikkailee livestreamauksen ja videoiden kautta Varstalan omalla Facebook-sivulla.

“Tulevaisuudessa toivon, että voin viettää entistä enemmän aikaa perheen kanssa ja jatkaa työskentelemistä itselle tärkeiden ja kiinnostavien projektien parissa. Toivon myös, että Trash Heroes -projektia voidaan kasvattaa ja kehittää entisestään,” sanoo Varstala.

Trash Heroes (suom. roskasankarit) on Varstalan ja tanssitaiteilija Antti Lahden yhteinen kaupunkiesitys, jossa miehet pyöräilevät tuunaamillaan kuormapyörillä pysähtyen kaduille soittamaan musiikkia ja tanssimaan. Pyörien kyydissä on aurinkoenergialla toimivat äänentoistolaitteet, dj-setti ja lyömäsoittimia.

Trash Heroes on Panulle tärkeä projekti, jossa yhdistyvät yhdessä tekeminen ja kestävän kehityksen mukaiset arvot. “Käytännössä esityksen rakenne on hyvin simppeli: Pyöräillään, pysähdytään, putsataan alue roskista ja pidetään juhlat siinä. Viime kesänä vierailtiin muun muassa SuomiAreenassa ja nyt syksyllä Project Aware -tapahtumassa, jossa sukeltajat sukelsi roinaa Vuosaaren kanavasta. Me soitettiin taustalla musiikkia ja pidettiin tunnelmaa yllä!” kertoo Varstala. Marraskuussa roskasankarit tekevät yhteistyötä Pyöräliiton kanssa Light Heroes -tempauksen muodossa. Silloin Varstala ja Lahti pysähtyvät kaupungille jakamaan led-valoja pimeille pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

kuva: Panu Varstala

Trash Heroes eli Panu Varstala ja Antti Lahti / kuva: Panu Varstala

Linkit

Jukka Pinonummen kuvia Varstalan palvelutalovierailusta 

Täällä Pohjantähden alla, 1.osa ensi-illassa 5.10.2017 

Trash Heroes Facebookissa