“Nimessä, Zodiak -Uuden tanssin keskus, paino on sanalla uusi. Se viittaa toimintamalliin, jossa pyrimme olemaan koko ajan pienessä etunojassa, valmiina ja avoimena tarttumaan uusiin taiteellisiin avauksiin”, kuvailee Zodiakin tiedottaja Piia Ahonen.

Zodiak on osa vuonna 2004 perustettua valtakunnallista tanssin aluekeskusverkostoa. Se vastaa Uudenmaan aluekeskustoiminnasta, päätehtävänään tanssin vapaan kentän toimijoiden työllistäminen, nykytanssin tunnettuuden lisääminen monipuolisen ohjelmiston ja yleisötyön kautta.

Zodiakin taustalla toimii vuonna 1987 perustettu, alunperin taiteilijalähtöinen tuotantoryhmittymä Zodiak Presents ry, josta on vuosien myötä kehittynyt suomalaisen vapaan tanssin kentän merkittävin työllistäjä. Zodiakin toimisto, näyttämö ja kaksi harjoitussalia sijaitsevat Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa.

“Vuotuinen kevät- ja syyskausille jakautuva ohjelmisto koostuu esityksistä, ammattilaisille suunnatuista ja kaikille avoimista kursseista sekä vaihtuvista hankkeista. Tarjoamme mahdollisuuden tutustua nykytanssiin kokonaisvaltaisesti. Taiteilijavetoisten kurssien, yleisökeskustelujen ja taiteilijatapaamisten kautta luodaan ja pidetään yllä toiminnan yhteisöllisyyttä sekä avataan nykytanssia taidemuotona”, kertoo Ahonen.

kuva: Uupi Tirronen

Zodiakin kurssit muodostavat kaikille avoimen nykytanssiyhteisön Kaapelitehtaalle // kuva: Uupi Tirronen

Nähty avautuu kohtaamisen ja kokeilemisen kautta

Monipuolisella, kaikille avoimella kurssitarjonnalla avataan ohjelmistossa olevien teosten maailmaa kokemuksen kautta. Kurssisisällöillä on usein yhteys joko käynnissä olevaan tai tulevaan ohjelmistoon. Yhteys voi olla teema, aihe tai kurssia vetävä taiteilija. Kurssit ovat merkittävä osa Zodiakin yleisötyötä, jota kehittää yleisötyövastaava Katja Kirsi yhdessä tuottaja Elina Ruoho-Kurolan kanssa.

“Vuodesta toiseen suosionsa ovat säilyttäneet seniori-ikäisille suunnatut kurssit, joilla käy ihan mahtavaa porukkaa! Suosituimpien kurssien joukossa ovat myös Heittäydy liikkeeseen –kurssit, jotka täyttyvät aina muutamassa päivässä”, kuvailee Ahonen ja kertoo, että  Zodiakille on muodostunut vuosien varrella tiivis fanijoukko, joka ahmii kursseja ja käy kaikissa esityksissä. Kurssimuotoisuus mahdollistaa kävijöiden vaihtuvuuden ja joukkoon mahtuu kaiken ikäisiä tanssista kiinnostuneita.

“Ainutlaatuista kurssitarjonnassa on, että se on aina taiteilijavetoista ja korostaa liikkeen kokemusta, taidon tai teknisen treenin sijaan. Kaikille avoimille kursseille voi osallistua kuka tahansa, ilman aiempaa tanssi- tai liikuntataustaa. Tuntuu, että tämä on merkittävin syy kurssien suosiolle. Saamme paljon kiitosta kurssien hyväksyvästä ja kannustavasta ilmapiiristä”, Ahonen kertoo.

kuva: Timo Wright

Seniorikurssilla tutkitaan liikettä // kuva: Timo Wright

Taiteilijalähtöisyys, yhteisöllisyys ja yleisötyö

Zodiakin toiminta-ajatus perustuu produktiokohtaisesti ja kausittain vaihtuvaan taiteilijakuntaan. Zodiak tarjoaa ohjelmistoon valituille työryhmille tuotannollista tukea, joka sisältää osarahoituksen, harjoitus- ja esitystilat sekä viestinnällisen ja markkinoinnillisen tuen.

Esitystoiminnan lisäksi taiteilijoita työllistetään osana vaihtuvia yleisötyöhankkeita ja kursseja. Ammattilaisille suunnatut kurssit taas tarjoavat taiteilijoille mahdollisuuden tavata toisiaan ja syventää osaamistaan.

“Pääkaupunkiseudulla asuu ja työskentelee suurin osa kaikista Suomen tanssitaiteilijoista. Tämä korostaa Zodiakin toiminnan merkitystä. Vuosittain Zodiakin avoimen haun kautta tulevista hakemuksista suurin osa on kantaesitysehdotuksia. Vuonna 2016 hakemuksia tuli 160, joista ohjelmistoon voimme ottaa noin 14”, Ahonen kertoo. Ohjelmistovalinnat tekee työryhmä, johon kuuluu Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti ja kaksi vuosittain valittavaa tanssitaiteilijaa.

“Uudenmaan alueella asuvien tanssin tekijöiden määrään nähden toimimme paineen alla. Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettava Tanssin talo tuo mukanaan lisää paljon kaivattua näyttämö- ja harjoitustilaa Helsinkiin, jonka myötä pystymme vastaamaan paremmin niin tanssin tekijöiden kuin yleisön kasvaviin tarpeisiin”, toteaa Ahonen.

kuva: Katri Naukkarinen

W A U H A U S: Private Dancer // kuva: Katri Naukkarinen

Private Dancer kutsuu yleisön kuuntelemaan, havainnoimaan ja fantasioimaan

Helsinkiläisen taidekollektiivi W A U H A U S :n Private Dancer -teos saa ensi-iltansa Zodiakissa perjantaina 13.10. klo 19.00.

Private Dancer on kolmiosaisen teossarjan viimeinen osa. Kaksi ensimmäistä osaa, Dirty Dancing ja Flashdance, saivat ensi-iltansa Zodiakin ohjelmistossa vuosina 2014 ja 2016. Trilogia herättelee katsojan aisteja kokonaisvaltaisesti. Dirty Dancing kutkutteli hajuaistia, Flashdance leikitteli näköaistilla, kun taas Private Dancer tutkii henkilökohtaisen ja julkisen välistä rajaa kuuloaistin kautta.

“Lähtökohtana trilogialle toimi klassikkoelokuvien nimet ja nimiin liittyvät mielleyhtymät. Myöhemmin fokus siirtyi aisteihin ja kolmiosainen teossarja löysi sitä kautta muotonsa. Kaikki kolme osaa ovat itsenäisiä teoksia, joten Private Danceria voi hyvin tulla katsomaan vaikka ei olisi nähnyt aiempia teoksia”, Ahonen kertoo.

W A U H A U S taidekollektiivin muodostavat skenografi Samuli Laine, ohjaaja Anni Klein, koreografi Jarkko Partanen sekä äänisuunnittelijat Jussi Matikainen ja Heidi Soidinsalo.

 

Lue lisää

Zodiak -Uuden tanssin keskus 

Tutustu Zodiakin kurssitarjontaan

Tykkää Zodiakista Facebookissa

 

W A U H A U S

W A U H A U S: Private Dancer Facebookissa

 


Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Läntinen, Itä-Suomen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista