Marjukka Koivuniemi, 28, Oulu
tanssinopettaja (amk), diplomitanssinopettaja (STOL, IDTA)

“Eräs tanssinopettaja muotoili jotenkin tosi fiksusti, että paritanssissa on aina yksi viejä ja kaksi seuraajaa. Myös viejän roolissa pitää pystyä seuraamaan parin liikkeitä”, kuvailee Koko Suomi tanssii -kampanjan pari- ja kansantanssikoreografi Marjukka “Maikki” Koivuniemi.

“Paras tunne on, kun saavuttaa parin kanssa jaetun flowtunteen. Ei enää tiedä, kumpi vie ja kumpi seuraa”, Maikki kuvailee. Samankaltaisen flowkokemuksen kuvaileminen toistuu usein tanssijoiden ja tanssinharrastajien puheissa.

“Se ei liity mihinkään tiettyyn lajiin, ei taitotasoon eikä siihen, miltä tanssi näyttää ulospäin. Hetkeksi unohtaa kaiken muun ympäröivän ja on vain tanssi. Paritanssissa tuo tunne on parhaimmillaan jaettu”, kertoo Maikki.

Maikki (oik.) tanssikavereiden kanssa kilpatanssikisoissa. Edelleen ystäviä! / kuva: kotialbumi

Rytmibeibestä tanssinopettajaksi

Maikin innostus tanssia kohtaan syttyi jo nuoressa iässä. Tanssiharrastuksen hän aloitti 3-vuotiaana “rytmibeibeissä”. Ensimmäisiin kisoihin hän osallistui seitsemänvuotiaana.

“Kyllä tässä äidin jalanjäljissä on kuljettu, vaikka lukiossa väitin ettei minusta tule tanssinopettajaa. Olin opettanut paritansseja harrastusmielessä 14-vuotiaasta lähtien.”

Maikki ei kieltäytynyt, kun tuttavaperhe pyysi äitiysloman sijaiseksi tamperelaiseen tanssikouluun. “Vuosi Tampereella teki hyvää. Palatessani takaisin Ouluun, päätin hakea Oulun ammattikorkeakouluun tanssinopettajaopintoihin.”

Maikki pääsi opiskelemaan OAMK:n paritanssinopettajaksi, mutta haki ensimmäisen vuoden jälkeen koulun showtanssipuolelle. “Äitini on paritanssin opettaja ja olin opettanut hänen kanssaan jo pitkään. Ennen ammattikorkeakoulun aloittamista olin jo suorittanut kilpatanssin ammattilaistutkinnot, jotka amk:ssa suoritetaan kolmantena vuonna. Showtanssi ja oman osaamisalueen laajentaminen kiinnostivat”, Maikki kuvailee.

Hän kehuu ammattikorkeakoulun laajaa lajivalikoimaa, jonka myötä valmistuvilla tanssinopettajilla on laaja osaaminen ja lajiymmärrys. Monipuolisuus on tehnyt myös Maikista kysytyn opettajan ja koreografin.

Itä-Suomen lattariprojektin kehonhuoltotunnilla / kuva: Kauko Paltta

Intohimona opettaminen

“Tää on sellanen ammatti, että tästä on pakko tykätä tosi paljon, että jaksaa tätä… Miten sen nyt sanoisi. Mä koen vahvasti, että tää on mun elämän tarkoitus, sitä mitä mä haluan tehdä ja mitä mun kuuluu tehdä. En oikeastaan tee kauheasti muuta kuin töitä, mutta viihdyn tässä tilanteessa tosi hyvin.”

Maikin arki Oulussa koostuu showtanssin opetustunneista Tanssikeskus Citydance:lla ja Tanssikoulu Tanssin Tahdissa. Päälajikseen hän mainitsee Latino Show’n, jossa yhdistyvät latinalaiset tanssit ja showtanssi. Paritanssia Maikki opettaa edelleen kurssimuotoisesti Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän tekee koreografioita tanssikisoihin ja omistaa äitinsä kanssa Tanssikoulu Tanssin Tahdin.

Koko Suomi tanssii -kampanjan koreografiksi Maikki bongattiin OAMK:sta, jossa tämän koreografipari Petri Kauppinen toimii lehtorina. “Uskon, että mun vahvuutena nähtiin juuri showtanssin kautta tullut koreografiosaaminen ja toisaalta vahva paritanssitausta. Ei olla Petrin kanssa tanssittu koskaan aiemmin yhdessä. Oli hauskaa huomata, että meillä oli samanlaisia ajatuksia siitä, mitä haluttiin kampanjan paritanssikoreografiaan sisällyttää.”

Maikki ja Petri olivat samaa mieltä siitä, että koreografiaan tulee piilottaa alkeet paritanssin vienti-seuraustyyleistä, joiden osaamisesta on hyötyä myös muissa paritansseissa. Kinkkiseltäkin tuntuvien suunnanmuutosten ja -vaihdosten takana on tanssipedagoginen ajatus.

“Koreografiassa on kohta, jossa mennään parin kanssa eri suuntiin, välillä selin ja suunta vaihtuu. Seasta löytyy myös erilaisia vienti-seuraus-tyylejä kuten kahden käden ote. Haluttiin tuoda koreografiassa esille, että paritanssi on paljon muutakin kuin perinteisessä suljetussa otteessa tanssimista”, kuvailee Maikki. Tanssiksi valikoitui humppa, joka suomalaisuuden lisäksi kytkeytyy sekä pari- että kansantanssiperinteeseen.

Rannaton lintu -pienryhmä osallistui Performing Arts SM -kisoihin kesäkuussa 2017 / kuva: Ella Kaidesoja

Tanssiaskelia ja mukavaa yhdessäoloa

“Eikös se ole aika suomalainen tapa ajatella, että pitää olla tanssikurssi käytynä ennen kuin voi osallistua tanssikurssille”, naurahtaa Maikki. Hän muistuttaa, että alkeet-tason kurssit ovat avoimia ihan kaikille ja että tanssiharrastuksen voi aloittaa myös aikuisena. “Usein siitä ryhmästä saa myös voimaa, kun tajuaa että muut ovat ihan samassa tilanteessa.”

Heittäytyminen, rentous, parin kuunteleminen ja kärsivällisyys. Siinä muutamia Maikin listaamia asioita, jotka tanssiessa kannattaa muistaa. “Yleensä kroppa tietää ennen kuin pää ehtii mukaan! Keho on viisaampi kuin kuvittelisi, kun siihen oppii luottamaan.”

Maikin voi bongata opettamasta paritansseja 18.-25.11. Suomen Media & Actionsin järjestämällä seuratanssimatkalla Kanarialla. “Matkan ohjelma koostuu mukavasta yhdessäolosta, lämmöstä ja tansseista. Voitaisiin vetäistä porukalla Kanarialla myös koko Suomen humppa”, Maikki vinkkaa.

Instagram: @maikkikoi

Tanssikeskus Citydance
Tanssikoulu Tanssin Tahti
Baile Retro -seuratanssimatka Kanarialla