Kuva: Inkeri Jäntti

Petri Kauppinen, 45, Oulu

tanssitaiteilija

“Tanssi on tuonut elämääni valtavan määrän ihmisiä ja tavan katsoa maailmaa. Asioiden tarkasteleminen kehollisuuden kautta on niin kokonaisvaltaista, että ilman tanssia tuskin olisin sama ihminen”, pohtii tanssitaiteilija, tanssinopettaja ja koreografi Petri Kauppinen.

Koko Suomi tanssii -kampanjassa Petri on ollut mukana ideointivaiheesta saakka, suunnitteluvaiheessa taiteellisena neuvonantajana ja myöhemmin koreografina. Yhdessä tanssinopettaja, koreografi Marjukka “Maikki” Koivuniemen kanssa Petri teki kampanjaan pari- ja kansantanssikoreografian.

Vuoden 2017 tanssintekijä

“Näen vahvasti, että tanssi on ennen kaikkea jotain, mikä tapahtuu yhdessä. Ihmisten väliset kohtaamiset ovat isossa osassa tanssia ja sen hyvinvointia lisäävää vaikutusta. Tätä haluan myös opettajana ja tanssitaiteilijana korostaa”, Petri sanoo.

Kauppinen toimii tanssin lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän on monelle tuttu kasvo kansantanssin parista niin opettajana, koreografina kuin tanssijana. Marraskuussa 2017 hänet palkittiin Etnogaalassa vuoden tanssintekijä -palkinnolla pitkäjänteisestä työstä kansantanssin tekijänä ja edistäjänä Suomessa. Petri pitää suomalaisen tanssin kentän vahvuutena lajitarjonnan monipuolisuutta.

“Jo pelkästään paritanssien lajikatras on Suomessa laajempi kuin missään muualla maailmassa. Pienen, vähän syrjässä olevan sivistysvaltion on luontevaa tarttua tanssin trendeihin avoimesti ja ilman turhia ennakkoluuloja. Tämä on ehdottomasti hyvä asia ja sillä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen tanssin kentän monimuotoisuuteen.”

Petri tuo esiin kuinka tanssin tekeminen on edelleen vahvasti käsityöläisammatti. Opit siirtyvät opettajalta oppilaalle yhdessä tekemisen kautta. Traditioita ylläpitämällä kannatellaan myös tanssin historiaa.

“Traditioiden säilyttäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on ymmärtää, että lajien ja tanssikulttuurin kehitys on jatkuvaa. Mikä tässä ajassa mielletään tanssiksi ja minkälaista tanssia tehdään? Kansantanssin alalla tämän tyyppinen pohdinta on erityisen arvokasta”, Petri pohtii.

Muutakin kuin piirileikkejä

Petri valmistui tanssinopettajaksi ensimmäiseltä Oulun konservatorion tanssin vuosikurssilta. “Silloin konsalla oli erikoistumisvaihtoehtoina kansantanssi, kilpa- ja seuratanssi sekä baletti. Koulu tarjosi ensimmäisenä Suomessa kansantanssin ammattikoulutusta, jonka takia päätin hakea. En oikeastaan koskaan haaveillut ammattilaisuudesta, niin vain kävi”, kertoo Petri.

“Myöhemmin opiskelin Lontoossa London Contemporary Dance School’ssa koreografiaa. Tein myös tanssijan maisteritutkinnon Kalifornian yliopistossa Irvinessä vuosina 2000-2002.” Ulkomailla vietetyt vuodet tarjosivat Petrille tilaisuuden tuulettua ja poimia uusia vaikutteita maailmalta.

“Vuosituhannen vaihteessa tuntui, että suunta on hukassa kansantanssin suhteen. Tuntui, että stereotypiat piirileikeistä eivät tulisi koskaan muuttumaan. Onneksi lähdimme vaimoni kanssa maailmalle! Maisteriopintojen aikaan esiinnyimme Jenkeissä ympäriinsä. Vastaanotto oli pelkästään positiivista”, Petri kertoo.

“Jenkeillä ei ole vastaavanlaista tanssin yhtenäiskulttuuria, mitä esimerkiksi suomalaiset kansantanssit edustavat meillä. Suomalainen kansantanssiperinne linkittyy vahvasti kansanmusiikkiin, joka tekee musiikin ja tanssin suhteesta erityisen. Tanssijat ovat lähestulkoon aina puoliksi muusikoita ja kansanmuusikot tuntevat tanssit. Liikettä lähestytään ikään kuin musiikin, aksenttien ja rytmitysten kautta”, Petri kuvailee.

Petri palkittiin vuoden tanssintekijä -palkinnolla Etnogaalassa.

Perinteitä ja uusia tuulia

Petri teki gradunsa Kalifornian yliopistoon suomalaisen kansantanssin tekniikkaharjoittelusta. Professorien kannustus ja tuki lujitti uskoa kansantanssin mahdollisuuksiin ja palautti suunnan uralle. Suomeen paluun jälkeen Petri asettui synnyinseudulleen Ouluun.

“Olen valmistunut ammattiin Oulusta ja nyt toimin Oamkissa lehtorina. Nuorten aikuisten kanssa työskenteleminen on mahtavaa! Meille tanssin opiskelijat tulevat koko valtakunnan alueelta, joka mahdollistaa eri puolilla Suomea vallitseviin tanssikulttuureihin ja verkostoihin tutustumisen”, Petri kertoo.

“Tällä hetkellä ammattiin opiskelevalla sukupolvella ei ole samankaltaista tarvetta toisintaa perinteitä kuin mitä esimerkiksi itse aikoinaan koin. Ollaan avoimempia ja nähdään enemmän mahdollisuuksia. Nuoret tuntuvat näkevän oman osuutensa yhtälailla perinteiden ylläpitäjinä kuin niiden muokkaajina ja kehittäjinä. Tanssipedagogiikan alle mahtuu monia eri tapoja opettaa ja johdattaa tanssin pariin.”

Tanssiva kaupunki

Koko Suomi tanssi -kampanjan myötä on tullut selväksi, että Oulu on todellinen tanssikaupunki. Kampanja polkaistiin kaupungissa käyntiin koko kansan yhteisellä uuden vuoden juhlalla, jossa Petrin johdolla noin 20 000 ihmistä osallistui kauppatorilla tanssihaasteeseen.

Suomi 100 -juhlavuoden lähestyessä päätöstään, tanssit Oulussa jatkuvat. Presidenttiparin järjestämää Suomen valtakunnan itsenäisyysjuhlaa vietetään Oulussa lauantaina 2. joulukuuta. Juhlan ohjelmassa nähdään paljon tanssia, muun muassa Petrin oululaisille tanssijoille ohjaama kohtaus. Tapahtuma näytetään suorana lähetyksenä Suomen televisiossa ja itsenäisyyspäivänämme Viron televisiossa.

 

Lue lisää

OAMK:n tanssinopettajakoulutuksen Pedanssi-verkkolehti (ensimmäinen julkaistu 29.11, jonka jälkeen uusi julkaisu ilmestyy 3-4 vuodessa)

FolkJam -konsepti

Petriä voi vakoilla sosiaalisessa mediassa #somepete -tunnisteen takaa