Artikkelikuva: Janne Aspvik: PATHOS, kuva: Antti Ahtiluoto

 

“Erityisen ihanaa Pohjanmaan alueella toimimisesta tekee toimiva yhteistyöverkosto. Yhdessä tekemisen meininki ja tuki näkyy ja tuntuu arjessa. Teemme alueellista yhteistyötä muun muassa lasten kulttuurin, kaupunkien, kuntaliittojen ja -yhtymän sekä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa”, kertoo Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Annika Sillander.

Pohjanmaan tanssin aluekeskus perustettiin vuonna 2010. Sen toiminnan taustalla on vuonna 2006 perustetun Waasan alueen tanssitaiteilijat WATT ry:n Mia Wiikin ja Mari Omarsin tekemä pitkäjänteinen työ alueen tanssitaiteilijoiden ja tanssitaiteen aseman parantamiseksi.

“Aluekeskuksena emme juurikaan tuota omia esityksiä, mutta yhteistyön, aluekeskusverkoston ja vaihtuvien hankkeiden kautta kehitämme tanssitaiteen saavutettavuutta, asemaa ja taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia alueella”, kertoo Sillander, joka on työskennellyt Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtajana vuodesta 2012.

Tanssihaaste on tuonut uusia yhteistyökumppaneita ja näkyvyyttä

Pohjanmaan tanssin aluekeskus on vastannut Koko Suomi tanssii -kampanjan tanssihaasteeseen liittyvien opetusten koordinoinnista alueella. Kampanjan kuusi tanssia on sovitettu osaksi aluekeskuksen jo olemassa olevaa koulutyöpajojen kokonaisuutta. Lisäksi tanssihaasteeseen on ollut mahdollista osallistua vuoden aikana eri tapahtumissa.

“Koko Suomi tanssii on tuonut hienon lisämausteen kouluille suunnattuun tanssityöpajatarjontaamme. Kampanja on tuonut näkyvyyttä meidän toiminnalle ja tapahtumille, joissa tanssihaaste on ollut osana ohjelmaa”, kuvailee Sillander.

Pohjanmaan alueella toimii kahdeksan tanssihaaste-opettajaa, joista yksi on aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sillander itse. Lukemat alueella ovat huikeita: Hanna Korhonen on ohjannut Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan kouluissa ja palvelukeskuksissa yhteensä 19 työpajaa, tamperelainen tanssinopettaja Lotta Kaarla on ohjannut Pohjanmaalla yli 60 koululaisille suunnattua työpajaa. Kaiken kaikkiaan tanssihaasteeseen on alueella osallistunut vuoden aikana noin 1000 henkeä koululaistyöpajojen ja tapahtumien kautta.

“Tanssihaaste on tuonut ehdottomasti lisänäkyvyyttä tanssille ja aluekeskukselle toimijana. Olemme saaneet uusia ihmisiä toimintaan mukaan. Osa kouluista on ollut todella innoissaan tansseista ja esittäneet niitä myöhemmin juhlissaan. Kaikkia on myös kannustettu levittämään tanssin iloa heittämällä haaste eteenpäin”, Sillander kertoo.

Pohjanmaalla tanssihaaste-työpajat ovat vahvistaneet yhteistyötä koulujen kanssa. Lotta Kaarla vieraili Mustasaaren alueen kouluissa ensimmäisen kerran vuonna 2016. Oppilaat tunsivat Lotan, jonka takia Lotan vierailu oli odotettu tapahtuma myös tänä vuonna.

“Lotta kertoi, että koulujen oppilaat muistivat vieläkin viime vuoden tanssit ja olivat todella iloisia tutun opettajan vierailusta. Meille on myös erityisen tärkeää, että voimme tarjota äidinkielenään ruotsia puhuville tanssin opetusta ruotsiksi”, Sillander sanoo.

Alueellinen tanssitarjonta kehittyy tanssin ammattilaisia tukemalla

Pohjanmaan tanssin aluekeskus tarjoaa tanssin ammattilaisille tuotannollista tukea, harjoitustiloja, työpajoja, esiintymistilaisuuksia ja verkostoja. Tarjoamalla alueellista tukea ja työllistymismahdollisuuksia tanssin ammattilaisille, kehitetään samalla Pohjanmaan alueen tanssitarjontaa.

“Vaasasta on lyhyt matka Ruotsiin, jonka takia meille on luonnollista tehdä yhteistyötä sikäläisten tanssintoimijoiden kanssa. Teemme yhteistyötä myös muiden Pohjoismaiden kanssa. Esimerkiksi tänä vuonna Vaasassa oli residenssissä ruotsalainen tanssija Maria Nilsson Waller. Ensi vuonna haemme avoimen haun kautta islantilaista taiteilijaa. Ajatuksena on, että taiteilijat työstävät uutta teostaan Vaasassa ja avaavat työskentelyprosessejaan paikallisille taiteilijoille. Myöhemmin kutsumme taiteilijan esiintymään valmiilla teoksella”, kuvailee Sillander.

Tulevana vuonna Pohjanmaan tanssin aluekeskus keskittyy kehittämään ja laajentamaan yhteistyötä Pohjoismaisten tanssin toimijoiden kanssa. “Tavoitteena on vahvistaa Vaasa-Umeå-Trondheim välistä yhteistyötä ja etsiä sille uusia muotoja”, kertoo Sillander.

Kirsi Törmi & Jyrki Rytilä: POST / kuva: Ia Samoil

Pohjanmaa tanssii -festivaali Vaasan kaupunginteatterissa 16.-18.11.2017

Pohjanmaan tanssin aluekeskus järjestää vuosittain Vaasassa Pohjanmaa tanssii -festivaalia, joka tarjoilee yleisölle kiinnostavia vierailuesityksiä ja alueella toimivien taiteilijoiden uusimpia teoksia. Oheisohjelmana festareilla on työpajoja lapsille ja aikuisille.

Torstaina 16.11. klo 19.15 festivaaliohjelmistossa nähdään Kirsi Törmin ja Jyrki Rytilän vierailuesitys “POST”, joka yhdistelee nykytanssia ja aikijujutsua. Teoksen lähtökohtana ovat toimineet turhaumat, joita Törmi ja Rytilä ovat pitkän uransa aikana kohdanneet. Minkä jäljen 40-vuotinen budon tai 30-vuotinen tanssin harjoittaminen jättää kehoon? Teos kannustaa katsojaa pohtimaan suhdetta myös omaan kehoonsa. Miten eletty elämä näkyy ja tuntuu juuri nyt? Teos kannustaa itsensä arvostamiseen ja tarjoaa vertaistukea omien kehollisten ominaisuuksien hyväksymiseen. Törmi ja Rytilä ohjaavat myös TRE-työpajan osana festivaalin oheisohjelmaa.

Perjantaina 17.11 klo 19.15 kaupunginteatterilla saa ensi-iltansa kokkolalaisen koreografi-tanssija Janne Aspvikin soolteos PATHOS. Vahva sooloteos on shamanistinen liikeruno ihmiskunnan syklisestä ja tuhoisasta mässäilykaavasta hyvässä ja pahassa. Teos kommentoi fyysisyydellään ihmisen tapaa jumiutua syklisyyteen, tapoihin, tekemiseen. Teos nähdään yhteisillassa Tanssiryhmä Off/Balancen Hutiklubi-konseptin kanssa.

Hutiklubi on koreografi Jukka Tarvaisen ja tanssija Jaakko Niemisen improvisaatioon pohjautuva esitys, jossa kohtaukset toteutetaan yleisön toiveiden pohjalta. Esitys on hulvaton yhdistelmä viihdettä ja taidetta. Teoksen livemusiikista vastaa muusikko Lauri Kallio.

Festivaalin päättää lauantaina 18.11 klo 14.15 nähtävä koreografi-tanssija Hanna Korhosen koko perheen esitys LIIKE/MATKA. Teos puolustaa lasten oikeutta nauttia ja tulkita abstraktia taidetta. Teoksen yhteydessä lapsille tarjoutuu mahdollisuus tutustua teoksen liikekieleen ja muihin elementtehin tanssien.

Pohjanmaa tanssii -festivaali: Facebookissa / Lisätiedot ja liput

Lue lisää Pohjanmaan tanssin aluekeskuksesta

Tykkää aluekeskuksesta Facebookissa

 


Mikä ihmeen tanssin aluekeskus?

Valtakunnallisesti toimiva Koko Suomi tanssii -kampanja ei olisi valtakunnallinen ilman koko Suomen kattavaa tanssin aluekeskusverkostoa, jonka kautta kampanjan tanssihaaste ja sen opetus levittäytyvät koko maahan. Tanssin aluekeskuksia on seitsemän ja niiden yhteinen tavoite on alan kehittäminen, tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden alueellinen ja sosiaalinen edistäminen sekä tanssitaitelijoiden työllisyyden parantaminen. Aluekeskuksia ovat: Läntinen, Itä-Suomen, Sisä-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus. Pohjoinen tanssin aluekeskus koostuu neljästä alueellisesta toimijasta: JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta, Pyhäsalmen Tanssi ry:stä, Routa Companystä ja Tanssiteatteri Rimpparemmistä. Helsingin tanssin aluekeskus on Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Lue lisää aluekeskuksista