Vantaalla vietettiin 5.12.2017 historiallista päivää, kaupungin järjestäessä kaikkien aikojen ensimmäiset vantaalaisille neljäsluokkalaisille suunnatut itsenäisyyspäivän juhlat Energia Areenalla. Juhlat ovat osa Vantaan kaupungin Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.

Yhdessä-teema näkyi Energia Areenalla sekä tapahtumajärjestelyissä että ohjelmassa

“Muistakaa kätellä oikealla kädellä ja toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää”, opettaja ohjeistaa neljäsluokkalaisia punaisen maton lähestyessä. Ilmassa on odottavaa jännitystä, kun koululaiset jonottavat juhlatamineissaan. Energia Areena on valaistu sinisin pylväsmäisin valoin, jotka muuttavat hallimaisen tilan arvokkaan juhlavaksi.

Vantaan koulujen 2600 neljäsluokkalaista on jaettu kahteen erilliseen juhlaan. Molemmissa juhlissa tanssitaan Koko Suomi tanssii -kampanjan nykytanssi-, katutanssi- ja pari- ja kansantanssikoreografia, kuullaan kaupunginjohtajan puhe, nautitaan yllätysesiintyjän esityksestä ja lauletaan Maamme-laulu.

Ohjelman alun virallisempaan osuuteen kuuluu Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosen, apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggrothin ja ruotsinkielisten palveluiden johtaja Anders Vikströmin kättely, jonka jälkeen oppilaat pääsevät nauttimaan Vantaan ammattikoulu Varian opiskelijoiden valmistamista tarjoiluista. Juhlien musiikista vastaa Vaskivuoren lukion musiikkilinjan opiskelijat ja esittävästä taiteesta Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoululaiset sekä Vantaan tanssiopiston tanssijat.

Juhla alkoi virallisella kättelyllä punaisella matolla

Pörröhihojat, paljetteja ja värikkäitä kauluspaitoja

“Meitä saa haastatella ja kuvata”, ilmoittaa prinsessamekkoon ja pörröhihoihin sonnustautunut tyttö topakasti.

Leppäkorven koulun oppilaat tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että katutanssi on Koko Suomi tanssii -kampanjan kivoin tanssi. Perustelut ovat yksinkertaiset: “Siinä on parhaat liikkeet ja lopussa saa jammata!”

Juhlien alussa tanssilattia ammottaa vielä tyhjyyttään. Vaskivuoren lukion bändin soittaessa ensimmäiset tahdit Robinin Boom Kah -hitistä, vyöryy tuhatpäinen juhlaväki tanssimaan. Myös Vicky Rostin ikivihreä hitti “Sata salamaa” saa juhlaväen laulamaan täysillä mukana. Juhlan juontajan, Vaskivuoren kuvaamataidonopettaja Matti Airaksisen kysyessä ovatko neljäluokkalaiset valmiita tanssimaan, vastaus tulee huutaen: JOO!

 

Tanssi tuo ihmiset yhteen

Tanssinopettaja Riina Hosio

Juhlan yhteisen tanssiosuuden harjoittelu aloitettiin Vantaan kouluissa hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Koko Suomi tanssii -kampanjan tanssinopettaja Riina Hosio perehdytti Vantaan koulujen opettajat tanssilajeihin ja koreografioihin. Opettajat opettivat tanssit oppilaille kouluissa käyttäen tukenaan kampanjan opetusvideoita.

Juhlien tuotannosta vastaava, Vantaan kaupungin kulttuurituottaja, Hanna Nyman on iloinen koulujen ja opettajien sitoutumisesta juhlavalmisteluihin.

“Kampanjan tanssit ovat toimineet tähän tarkoitukseen aivan loistavasti! On ollut aivan mahtavaa, että kaikki on voineet harjoitella tansseja sekä opettajan johdolla että omilla tahoillaan”, Nyman kehuu.

Tanssinopettaja Riina Hosiota Nyman kiittelee hyvästä työstä. “On ollut ihan mahtavaa tutustua ja tehdä töitä Riinan kanssa. Täytyy nyt juhlien jälkeen istua alas ja miettiä, miten tansseja voidaan mahdollisesti jatkaa Vantaalla myös juhlavuoden jälkeen.”

Maamme-laulu yllätysesiintyjän johdolla

Kättelyn, herkkujen, esitysten ja yhteisten tanssien jälkeen koittaa kauan odotettu hetki. Juhlien yllätysesiintyjä Diandra astelee lavalle ja juhlaväki repeää riemukkaaseen huutoon. Liekö sattumaa, että Diandra esiintyy myös linnan juhlissa seuraavana päivänä. Puolituntisen keikan aikana testataan desibelimittarin rajoja ja tanssilattialla on tungosta.

Diandran keikan ja neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlat päättää yhteislauluna laulettu Maamme-laulu. Energia Areenalta poistuvista punaisten poskien ja hymyilevien kasvojen lukumäärästä voi päätellä, että juhlat ovat erittäin onnistuneet.

Diandra villitsi juhlayleisön ja täytti tanssilattian

 

Lue myös Vantaa Sanomien artikkeli